Raskorak

Jučer je bio posljednji dan prvog polugodišta školske 2020/2021, a ministar prosvjete Rame Likaj je rekao da je ministarstvo izradilo vodič za nastavnike sa uputstvom o zadacima koji nastavnici mogu da zadaju učenicima tokom jednosmjesečnog zimskog raspusta, prenosi Gazeta Express.

Tokom posjete školi „Dardania“, Likaj je rekao da će na taj način učenici nadoknaditi propuštene časove i dodao da je Ministarstvo prosvete prilagodilo novi kalendar za tekuću školsku godinu.

Međutim predsjednik Sindikata za obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj je u izjavi za Gazeta Express rekao da će se izgubljeni časovi nadoknaditi drugačije.

„Izmjenjeni su neki datumi u kalendaru za školsku 2020/2021, kako bi se ostavila mogućnost da se dani koji nisu odrađeni u ovom polugođu nadoknade nakon početka drugog polugodišta. Bilo je prijedloga da dani za predviđeni proljećni raspust budu radni, subote takođe radne ili da se produži školska godina“, rekao je Jasharaj za Express.

Dodao je da prosvjetni radnici neće biti angažovani na dodatnim zadacima ili aktivnostima, dok su đaci na raspustu.

„Postoje i takvi signali, ali u odluci koju je izdao i potpisao ministar, jasno se navodi da zimski raspust počinje 18. decembra i smatram da direktori obrazovnih ustanova ne treba da insistiraju da se tokom raspusta  održava nastava na daljinu, jer će to dovesti do raskoraka, neke opštine imaju uslove za to, a neke ne“, rekao je Jasharaj za Gazeta Express.

Podsjeća se da je premijer Avdullah Hoti saopštio da se prvo polugodište školske godine završava 18. decembra i da će raspust trajati do 18. januara.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express