Žalbe Na umanjenI iznos

Iz Trusta su zamolili osiguranike da budu strpljivi i sačekaju izvršenje uplata jer tek tada mogu provjeriti bilans stanja i konačni iznos u banci.

Fond za penzijsku štednju Kosova (Trust) obavjestio je juče osiguranike koji su se u periodu od 11. do 17. decembra prijavili za povlačenje 10% uštede iz ovog fonda, da se isplata očekuje 23. decembra.

Ova najava uslijedila je nakon brojnih žalbi građana da iznos štednje umanjen na računu ne odgovara onom iznosu predstavljenom u trenutku prijave za povlačenje 10 odsto.

Iz Trusta su putem Facebooka zamolili osiguranike da budu strpljivi i sačekaju izvršenje uplata jer tek tada mogu provjeriti bilans stanja i konačni iznos u banci.

Navode da jedna od kategorija u kojoj je prikazan ukupan iznos štednje je zapravo i ona koja uračunava najavljeni povraćaj sredstava pojedinim korisnicima.

"I dalje se vrše obraćuni u sistemu za upravljanje računima, a informacije o povlačenju 10% su predstavljene u dve kategorije: 1) samo doprinosi i 2) zajedno sa povraćajem ulaganja. U završnom bilansu stanja možete lako da primetite razliku“, poručili su.

Stoga pozivaju građane koji su se prijavili za povlačenje sredstva u periodu od 11. do 17 decembra da sačekaju još par dana, odnosno do 23.

"Dakle, da biste jasno vidjeli razliku, sačekajte do 23. decembra da biste provjerili sve isplate za prijave od 11. do 17. decembra 2020.”, dodaje se u objavi.

Podsjećamo, Skupština Kosovausvojila je 4. decembra Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trusta da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu. Onima koji povuku do 999 eura, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 eura, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023. To ne važi i za one koji na računima imaju više od 10.000 eura.