Doktor u Institutu sudske medicine Valon Hyseni potvrdio je da su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe na groblju u Opštini Orahovac, tokom iskopavanja koja su jutros započeli timovi sudske medicine, prenosi Koha.

Hyseni, koji se trenutno nalazi na terenu, rekao je i da su se ekipe uputile za Tusus kod Prizrena, gdje se očekuje iskopavanje posmrtnih ostataka koji su pronađeni nešto ranije.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, timovi Instituta sudske medicine su jutros počeli sa iskopavanjima u Orahovcu, kako bi pronašli posmrtne ostatke koji su bili u blizini civilnog groblja, a koje su srpske strane sahranile tokom posljednjeg rata na Kosovu.

Pronađeno tijelo nije identifikovano i biće poslato na analizu u Institut.

Direktor Instituta sudske medicine Arsim Gërxhaliu istakao je da su zločini "maskirani", tako što su tijela zakopavna na civilnim grobljima.

"Znamo da je maskiranje zločina počinjeno na civilnom groblju, ovo je jedan od takvih slučajeva, kao što smo imali na muslimanskom groblju na sjeveru Mitrovice gdje je do sada pronađeno više od 73 osoba  na civilnom groblju, imajući u vidu da se mogu ponovo otvarati, jer je to groblje, i spada u ovu istu akciju", rekao je Gërxhaliu.

Dodao je da će se iskopavanja nastaviti i na lokaciji kod Prizrena.

"Nakon ovoga idemo u Tusus, kod Prizrena gdje smo pronašli neke posmrtne ostatke i treba da prekontrolišemo taj teren da li ih ima još", rekao je Gërxhaliu.

Sa ove dvije lokacije završavaju se iskopavanja za ovu godinu, jer vremenski uslovi sada otežavaju rad na terenu.

Na proljeće se očekuje nastavak iskopavanja i u Kiževku i Štavlju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore