"Kosovo je potpisanim sporazumima legitimisalo srpsku poziciju prema Kosovu"

Publicista Veton Surroi ocijenio je u emisiji "Desk" na KTV da je Kosovo konstantno gubilo tlo pod nogama i da nije koristilo odluku Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti, prenosi Koha.

"Kosovo je stalno gubilo tlo pod nogama. Dakle, od 2010. godine, kada je dato mišljenje Međunarodnog suda pravde, da je proglašenje nezavisnosti Kosova u okvirima međunarodnog prava. Kosovo je prihvatilo da se upusti u pregovarački proces koji je postepeno degradirao njegovu pregovaračku poziciju", rekao je Surroi.

Prema njegovim riječima, Kosovo je potpisanim sporazumima legitimisalo srpsku poziciju prema Kosovu.

"Ušli smo u pregovore u kojima smo prihvatili fusnotu, prihvatili smo da su i proglašenje nezavisnosti i negiranje nezavisnosti ekvivalentni. Legitimisali smo srpsku poziciju, a Thaçi je to prihvatio, on je potpisao sporazum o Zajednici srpskih opština, a to je teritorijalna autonomija, nakon dvije godine tako je postupio i tadašnji premijer Isa Mustafa učvršćujući Zajednicu još više, potpisao je ono što je Thaçi već prihvatio. Nakon svega toga Skupština Kosova je ovaj dokument usvojila u svojstvu međunarodnog sporazuma", rekao je Surroi.

Dodao je da su nakon toga uslijedile “tri godine pregovaranja o razmjeni teritorija i došli smo u situaciju da umjesto da budemo potpomognuti od američke administracije, Thaçi je tražio pomoć američke administracije za razmjenu teritorija".

Nije isključen izbor predsjednika iz "koverte"


Govoreći o izboru predsjednika Kosova Surroi je rekao da nije isključen izbor iz "koverte", slično slučaju iz 2011. godine.

"U ovoj zemlji je sve moguće. U ovoj zemlji ništa nije isključeno. Ovdje su se ostvarivala sva negatvivna predviđanja. Ono što je poznato u ovoj zemlji je da se može dogoditi ono što se ne može očekivati", rekao je Surroi.

Istakao je da je pitanje predsjednika test za političke stranke.

"To je, naravno, test za političke stranke. Ako uspiju da postignu konsenzus, to bi bila vrlo dobra vijest, pokazala bi njihovu zrelost. Ako ne postignu konsenzus, to pokazuje trenutnu situaciju", rekao je Surroi.