Specijalni sud

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva u Hagu, Jack Smith, predao je Specijalnom sudu više od 600 stranica pratećeg materijala sa optužbama protiv bivših političkih i vojnih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Gazeta Express.

U ovom materijalu, prema navodima Gazete, glavni tužilac piše da su bivši lideri OVK vodili posebnu ofanzivu protiv Demokratskog saveza Kosova, prije svih tadašnjeg predsjednika Ibrahima Rugove i tadašnjeg kosovskog premijera u egzilu, Bujara Bukoshija.

„U ovom kontekstu, posebna prijetnja usmjerena je na LDK - pod predsjednikom Ibrahimom Rugovom i premijerom vlade u egzilu Bujarom Bukoshijem - čiji su članovi branili politiku nenasilnog otpora srpskoj državi. Saopštenje 040, na primjer, preuzima odgovornost za dalji napad na ,kolaboracioniste‘ i navodi da ,neuspjeli pacifistički pokret mora razumijeti da Kosovo i druge albanske zemlje ne mogu biti oslobođene iz kancelarija i telefonom, već time što će biti ozbiljno angažovani u podršci oružanoj borbi... Pozivamo posebno vladu Kosova i premijera Bukoshija da odustanu od praznih i zbunjujućih fraza i predaju sredstva prikupljena za oslobođenje Kosova predstavnicima OVK. ,Što se tiče razgovora o statusu Kosova i albanskog naroda, OVK neće priznati nijedan sporazum bez učešća svojih predstavnika u takvim razgovorima“, piše Smith.

On je, takođe, dao značaj izjavi bivšeg portparola OVK Jakupa Krasniqija protiv Ibrahima Rugove, gdje je, kako je opisano, pretio da će ubiti one koje su smatrali saradnicima Srbije.

„U junu 1998. godine, zvanični portparol OVK, Jakup Krasniqi izjavio je da su 'borci za slobodu takođe sposobni da donose političke odluke. Oni koji svojom krvlju brane zemlju smeju da odluče o njegovoj sudbini’. Dodao je da OVK 'ne spada i ne smije, potpadati pod komandu Ibrahima Rugove, ukazujući da je politika LDK koju vodi Rugova samo u posljednjih deset godina proizvela kvarove. Za sada o Kosovu ne odlučuje Rugova, već OVK'", rekao je Krasniqi, potvrđujući da bi u slučaju povlačenja srpske policije i vojske sa Kosova OVK odmah preuzela državu. U istom intervjuu Krasniqi je potvrdio da su "'saradnici upozoreni da će ih ubiti ako nastave pogrešnim putem'", kaže se u materijalu glavnog tužioca.

Materijal se nastavlja prvim pojavljivanjem OVK i izjavom Rexhepa Selimija tamo.

„Slično tome, učestvujući u prvom javnom pojavljivanju OVK tokom televizijskog prenosa u novembru 1997, Selimi je tvrdio da drugi politički predstavnici 'pokušavaju da ocrne naš sveti rat svojim pacifističkim stavovima' i upozorio 'dosta, jer će vas jednog dana historija prokleti'. Saopštenje 045 poziva vladu i političke grupe kosovskih Albanaca da se brzo postave na stranu oružane borbe OVK i navodi da svako ko 'šteti našim ratnim naporima' bilo iz vojne, političke, finansijske ili druge perspektive, će odgovarati u skladu sa ratnim zakonima“, kaže se u ovom materijalu.

Prema glavnom tužiocu, saopštenja OVK svjedočila su o kaznenim mjerama preduzetim protiv onih koji nisu dijelili isto mišljenje sa ovom političkom i vojnom formacijom.

Smith piše da su pripadnici OVK rekli da su osudili i da će osuditi akcije za koje smatraju da ugrožavaju interese Albanaca.

"Saopštenje br. 48 potvrđuje da su nastavljene 'kaznene mjere protiv nekih nepopravljivih kolaboracionističkih elemenata' i kaže da Generalštab OVK 'ponovo poziva sve zdrave političke snage da služe otadžbini i konačno se ograđuju od obmanjujućih, podjeljenih i anarhističkih internacionalističkih politika u ime fiktivnih institucija koje žele da eliminišu istinske nacionalne institucije i OVK. To ne može dovesti nidočega osim koristi od neprijatelja i bratoubistva. Svaka akcija koja ugrožava interese otadžbine i ciljeve oslobodilačkog rata biće kažnjena'", napisao je Smith, pozivajući se na jedno od saopštenja koje je izdala OVK.

Nastavljajući ofanzivu koju je pomenuo Smith, on kaže da još jedno saopštenje OVK govori o sljedećoj prijetnji onima koji nisu mislili da je rat pravi način za rješavanje sukoba sa Srbijom.

"Saopštenje 54 se odnosi na 'saradnike i političke aktiviste koji siju defetizam, šire propagandu protiv OVK i pozivaju ljude da polože oružje protiv neprijateljai i preti da ioni koji vode specijalni rat, bilo ko da budu oni, biće tretirani u skladu sa zakonima u okolnostima vremena rata'", piše Smith.

On podsjeća i na sastanak Hashima Thaçija i Rexhepa Selimija sa tadašnjim premijerom vlade u egzilu Bujarom Bukoshijem u ljeto 1998, gdje su mu, prema njegovim navodima, lično izrazili ono što su napisali u saopštenjima.

"U ljeto 1998, Hashim Thaçi i Rexhep Selimi su se sastali sa Bujarom Bukoshijem kako bi mu direktno rekli šta treba da rade on i njegovi ljudi, a u skladu sa saopštenjima Generalštaba, da podrže OVK, uključujući i sredstva i iz 'ratnog fonda' kojim upravlja Bukoshi. '24. juna 1998. godine, Hashim Thaçi i Kadri Veseli, organizovali su sastanak u Brešanseu sa Ukë Bytyqijem kako bi snimili izjavu na sceni, u kojoj bi Bytyqi objavio svoje povlačenje iz LDK-a'", piše Smith.

On govori i o nekoliko sastanaka komandanata područja koji su se održali sa delegacijom Generalštaba OVK - uključujući Thaçija, Krasniqija i Selimija.

Na tim sastancima, prema njegovim riječima, izdata su naređenja da se pritvore oni koji su smatrani „saradnicima“ i da se podignu pritvori radi njihovog zadržavanja.

Slično tome, opisao je niz sastanaka Generalštaba i komandanata područja - na kojima su bili Jakup Krasniqi, Rexhep Selimi i ponekad Hashim Thaçi - tokom kojih su izdata naređenja za zadržavanje saradnika i za postavljanje pritvorskih objekata u tu svrhu.

"Ove smjernice su aktivno primjenjivali komandanti područja", navodi Smith.

Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu saopštila je da se za izradu optužnice oslanjala na 153 svjedoka i da namjerava da se osloni na većinu njih.

Tužilaštvo tvrdi da ima skoro 100.000 dokaza.

Takođe, navodi se da prateći materijal za optužnicu podnetu na potvrđivanje imao više od 40 hiljada stranica materijala.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express