Albanski ljekar iz SAD

Kosovski ljekar Ylli Zhubi, Albanac koji kao ljekar radi u SAD, izjavio je da se pacijenti zlostavljaju testovima i lijekovima na Kosovu, prenosi Reporteri.

Zhubi je za T7 rekao da su ljekari dužni da barem znaju osnove liječenja Covid-19.

"Svaki ljekar u pandemiji dužan je da barem zna osnove liječenja Covid-19. Primjetio sam da su član porodice i još jedan prijatelj koji se vratio na Kosovo bili podvrgnuti nekim tretmanima koji se čak ne nalaze ni u uputstvu koje Ministarstvo zdravlja ima za liječenje koronavirusa. Laboratorijski testovi se rade, po mom mišljenju, nepotrebno osobama sa blagim simptomima", rekao je.

Kosovski ljekar iz SAD ukazuje da je nepotrebno koristiti antibiotike za liječenje Covid-19.

"Obavljena su neka istraživanja i izašle su mnoge činjenice da oni lijekovi koji su korišćeni u bolnici nemaju nikakvog uticaja na smanjenje broja dana koje pacijenti provedu na respiratoru ili da sprečavaju smrt. Konkretno za azitromicin koji se daje najčešće se pominje da ima antivirusne efekte, prema istraživanjima je pokazano da nema koristi kod pacijenata sa koronavirusom“, dodaje on, rekavši da se to vjerovatno radi neznanjem ili pritiskom ljekara na Kosovu.

"Bilo iz neznanja ili pritiska. Imamo posla sa virusnom bolešću, želim da vjerujem da to nije tačno, možda postoje finansijski razlozi. Test D-dimera uopšte ne treba raditi, ako pogledate podatke Instituta u SAD, za pacijente koji ne moraju biti hospitalizovani, ne treba raditi test zgrušavanja krvi“, rekao je Zhubi.