Destabilizacija?

"U jednom momentu smo imali srpsku političku snagu na Kosovu koja je bila nezavisna od Beograda, bila je predstavljena u kosovskom parlamentu, počela je da stvara dobar legitimitet. A onda se okrenula i pomogla Vučiću da uništi svu političku silu i da dominira na političkoj sceni među kosovskim Srbima kroz zločine Srpske liste"

Lideri Srpske liste sa Kosova sastali su se juče u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi povećali srpski uticaj na Kosovu, a time i ruski uticaj na Balkanu, ocijenio je politikolog Nexhmedin Spahiu, prenosi Lajmi.

Na saopštenje iz Predsjedništva Srbije da su Vučić i politički predstavnici kosovskih Srba postigli neke zaključke koji za cilj imaju očuvanje interesa kosovskih Srba, Spahiu kaže da je to pokušaj da se poveća srpski uticaj na Kosovu.

"Jasno je, Rusija pokušava da svoj uticaj na Balkanu i Kosovu postigne preko srpske države. Na Kosovu nema druge posebne aktivnosti osim stepena uticaja. Uglavnom je prisutna sa svojom kancelarijom ovde na Kosovu i ima više konstruktivnih aktivnosti, ali blokira pitanje statusa Kosova i pokušava da srpski uticaj na Kosovu bude što veći pomažući im u međunarodnoj areni“, rekao je Spahiu za "Euronews Albania".

Sastanak Srpske liste sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Spahiu vidi kao grešku Vlade Kosova.

"Što se tiče Srpske liste, to je bila greška kosovske vlade i saveznika, u prvom redu Amerikanaca. U jednom momentu smo imali srpsku političku snagu na Kosovu koja je bila nezavisna od Beograda, bila je predstavljena u kosovskom parlamentu, počela je da stvara dobar legitimitet. A onda se okrenula i pomogla Vučiću da uništi svu političku silu i da dominira na političkoj sceni među kosovskim Srbima kroz zločine Srpske liste. To je učinjeno nizom političkih ubistava“, rekao je on.

Upitan da li će doći do destabilizacije Kosova zbog najnovijih dešavanja, Spahiu je istakao da ne vjeruje da će se to dogoditi jer je brojčana snaga Srpske liste na Kosovu mala.

"Mislim da se to neće desiti. Mislim da je brojčana snaga Srpske liste mala, to je peta politička sila na Kosovu. Srpska manjina na Kosovu je malobrojna. Ali, u pogledu organizacije je najkvalitetnija, u odnosu na albansku zajednicu koja čini većinu stanovništva“, dodao je Spahiu.

Što se tiče izbora predsjednika, politikolog kaže da on treba da bude izabran glasovima naroda.

"Izbor predsjednika Kosova se vrši u parlamentu. U zemljama Balkana to se čini direktnim glasanjem. To je najbolje rješenje. Izbor predsjednika direktnim glasovima, tako se dobija predsjednik. Uvijek će jedan kandidat osvojiti jedan glas više. Nema potrebe za cenkanjem“, rekao je on.