Poslanik LDK

Poslanik LDK Fetah Rudi optužio je šefa parlamentarne grupe Samoopredjeljenja Rexhepa Selimija, da su njegovi telohranitelji pokušali da ga ubiju 15. decembra 2000. godine, prenosi Reporteri.

Rudi je na Kanalu 10 rekao da su trojica telohranitelja Rexhepa Seljimija, koji se nalazi u Hagu pod optužbama za ratne zločine, pucala na njega u automobilu, kada je teško ranjen u grudi i leđa.

Poslanik LDK rekao je i da su nakon ovog pokušaja atentata, prije tačno 20 godina, trojica tjelohranitelja Selimija imali saobraćajnu nesreću, kod Klečke, u kojoj su poginuli na licu mjesta i da je revolver kojim je ranjen pronađen na mjestu događaja.

Rudi je rekao da je nakon toga posjetio porodice Selimijevih tjelohranitelja i da su mu potvrdili da su oni radili za njega i da je to potvrdio i KFOR.

Takođe je rekao da je Aleksandar Lumezi, glavni državni tužilac, potvrdio da je iz oružja kojim je ubijen Xhemail Mustafa pucano i na njega.

"Čovjek je bio glavni, ministar unutrašnjih poslova, u to vrijeme bilo je mnogo ubistava i nikada nije dat odgovor", rekao je Rudi na novinarsko pitanje da li se ikad sastao s Selimijem.

"Ovi ljudi su sahranjeni, privremena vlada nagradila ih je zahvalnošću, bili su telohranitelji ministra unutrašnjih poslova u to vrijeme", rekao je Rudi.

Rudi je kazao i kako se susreo s osobom koja je bila uključena u pokušaj atentata na njega nakon rata.

"Nakon oporavka u Italiji, vratio sam se na Kosovo i zanimalo me od koga dolazi do napada na mene. Bilo mi je teško, ali zanimalo me. Nakon nekog vremena, sreo sam se u Mališevu sa Agimom Zogajem, koji je sam razgovarao sa mnom. Zogaj je bio 'svjedok X', koji više nije živ, i rekao mi je da je bio uključen u pokušaj atentata da me ubije", rekao je Rudi na Kanalu10.

Rekao je da mu je Zogaj rekao da je naručilac ubistva bio Fatmir Limaj.

"Agim Zogaj rekao mi je da mu je naredbu dao Fatmir Limaj, ali da me nije ubio jer je znao šta sam učinio za OVK. Rekao mi je da je, jer nije uradio posao, riskirao život", rekao je Rudi.

Izvor: Reporteri/KosovoOnline/Indekosnline