Važna obavijest i za dijasporu Kosova

Kosovski građani iz dijaspore i strani državljani počeli su da pristižu na Kosovo pred predstojeće praznike, ali zbog pandemije Covid -19 moraće da poštuju sve mjere koje su na snazi, prenosi Koha.

Prema mjerama koje su na snazi svi strani državljani koji ulaze na Kosovo, a dolaze iz visoko rizičnih zemalja, prema službenoj listi ECDC, moraju posjedovati RT-PCR test sa negativnim rezultatom na Covid -19, zasnovan na principu reciprociteta.

Ukoliko su strani državljani putnici u tranzitu na međunarodnom aerodromu Adem Jashari nije potreban negativan RT-PCR test, pod uslovom da potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova.

Prilikom ulaska stranih državljana preko kopnenih graničnih tačaka, za odlazak sa međunarodnog aerodroma "Adem Jashari", nije potrebna potvrda za negativni RT-PCR test, već su dužni da posjeduju avionsku kartu i da potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova.

Profesionalni prevoznici (vozači) ne moraju imati negativan certifikat o PCR testu, pod uslovom da se poštuje protokol za međunarodni transport.

Za organizovani prevoz autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom nije potreban negativni RT-PCR test, pod uslovom da je potpisana izjava da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Strani državljani koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, po ulasku na Kosovo moraju posedovati negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 72 sata prije ulaska na Kosovo.

Strani državljani sa negativnim testom dužni su da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Stranim diplomatama na Kosovu kao i članovima njihovih porodica, nije potreban negativni RT-PCR test.

Stranim državljanima kojima je zakazano liječenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu moraju posjedovati negativan TR-PCR test, urađen najkasnije 72 sata prije ulaska na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore