Premijer Kosova Avdullah Hoti, izjavio je da za Kosovo EU sigurno ostaje težnja za političkom i ekonomskom integracijom.

Kako je saopšteno, Hoti je učestvujući na konferenciji na visokom nivou za prijateljsku poslovnu i investicionu klimu na Kosovu "Bijela knjiga 2020", koju je organizovao Evropski savjet investitora, rekao je da će pažljivo analizirati sugestije u ovoj knjizi, savjete i primjedbe koji mogu biti za određene sektore, kako bi razna ministarstva i agencije uvrstile ove primjedbe u svoje planove rada za 2021. godinu.

Rekao je da je institucionalna obaveza premijera da održi otvoren dijalog sa svim organizacijama koje predstavljaju preduzeća, investitorima na Kosovu, a posebno sa Savjetom investitora iz zemalja EU.

"Za nas EU sigurno ostaje naša težnja za političkom i ekonomskom integracijom, ali istovremeno je najveći investitor na Kosovu, gradeći neophodnu socijalnu infrastrukturu za jačanje vladavine zakona, jačanje konkurencije i povećanje konkurentnosti kosovske ekonomije", kazao je Hoti.

Naglasio je da je Kosovo tokom 2020. godine rangirano među 20 zemalja koje su imale najviše poboljšanja na globalnom nivou, u pogledu uslova poslovanja i investicija.

"Do kraja 2027. godine postoje neke orijentacije, investicioni planovi koji su od interesa i s tim u vezi radujem se vašoj podršci za promociju ovih planova i podsticanje investitora iz EU da budu dio ovih kretanja. Jedan od njih je plan ekonomske podrške i investicija za zapadni Balkan EU, koji uključuje Kosovo za narednih sedam godina", rekao je Hoti.

Upozorio je da će "Nacionalna strategija razvoja 2030" biti finalizovana u martu sljedeće godine, što će pomoći institucijama da bolje orijentišu javne resurse i koordinišu donatorsku podršku za narednu deceniju.