Spremni za djelovanje

Saradnja Vjose Osmani, predsjednice Skupštine i vršioca dužnosti predsjednika Kosova, i Pokreta Samoopredjeljenje mogla bi da se produbi koalicijom na novim izborima.

U Samoopredjeljenju tvrde da do te koalicije može doći zato što imaju ista gledišta o mnogim pitanjima. Iako analitičari kažu da ta saradnja ne znači ideološku bliskost, Vjosa Osmani je potvrdila da sa Albinom Kurtijem, liderom Samoopredjeljenja, razgovara o formiranju koalicije za nove izbore.

“Budući da imamo iste poglede u vezi sa većinom pitanja, svakako pozdravljamo buduću saradnju sa gospođom Osmani. Odluka gospođe Osmani je kako će nastupiti na sljedećim izborima, ali čak i ako formira novu stranku ili njenu listu, spremni smo za saradnju i vjerujem da će ta saradnja biti uspješna i za nas i za gospođu Osmani”, izjavila je Arberie Nagavci za RTV Dukagjini.

Analitičar i bivši poslanik Visar Imeri kaže da je poruka koju Osmani i Kurti žele da pošalju to da se talas nezadovoljnih ljudi okuplja protiv onih na vlasti i da se to može sagledati sa dva aspekta.

"S jedne strane, ovom potencijalnom koalicijom gospođa Osmani i gospodin Kurti žele da stvore veliki talas nezadovoljnih građana Kosova koji su protiv establišmenta ... S druge strane, nemaju osnovu ideološke koherentnosti, negativni su u smislu da znaju protiv koga su, ali ne znaju za šta su. U tom smislu, to bi  bilo na štetu kvaliteta promjena koje će uslediti nakon izbora”, izjavio je Visar Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online