Ne(podređen) položaj

Poslije smjenjivanja sa mjesta potpredsjednika LDK, Vjosa Osmani želi da na sljedeće izbore izađe zajedno sa liderom Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem, prenosi Gazeta Express.

Prema analitičaru Astritu Gashiju, Osmani pokazuje da je ona pratnja lidera, ali ne i lider, dok politikolog Fitim Salihu kaže da bi je Kurti uvrstivši je na svoju listu doveo u podređen položaj.

Prije nekoliko mjeseci, članovi Demokratskog saveza Kosova smjenili su Osmani sa mjesta potpredsjednika stranke, a trenutno je na mjestu predsjednika Skupštine Kosova i v. d. predsjednika Kosova.

Ubrzo nakon njenog odlaska iz LDK, političari i analitičari predvidjeli su da će se na sljedećim izborima lider Samoopredjeljenja Albin Kurti i Vjosa Osmani ujediniti u borbi za vlast.

Osmani je ranije rekla da razgovora sa Kurtijem o eventualnoj saradnji, analitičari tu saradnju smatraju mogućom, ali da bi joj takva saradnja nanela štetu.

Gashi kaže za list Express da je već sada jasno da Vjosa Osmani nema hrabrosti da sama uđe u trku i ocjenjuje da je da je to pogrešna matematika.

“Ova matematika izgleda kao izborna. Već je jasno da Vjosa Osmani nema hrabrosti da sama uđe u trku i suoči se sa izbornim rezultatom iz straha da će pasti ispod cenzusa ili da će čak i ako ga pređe imati mali broj poslanika i samim tim i malu moć. Mislim da je ovo matematički pogrešno jer Vjosa najvjerovatnije ne samo da bi prešla cenzus već bi imala i značajniji broj poslanika“, kaže Gashi.

Prema njegovim riječima, Osmani nije sigurna u svoje glasače i da bi održala imidž političara sa velikim brojem glasova, mora da "lovi" birače drugih partija.

“Drugo, ova njena odluka prikazuje je kao političara koji se ne predstavlja kao lider, koji preuzima odgovornost i ima hrabrosti, već kao sljedbenik vođe, ličnost broj dva kad god su izbori, a kada se  izbori završe, zauzima vodeću poziciju. Zajednička lista Osmani i PS je još jedan dokaz da ona nije sigurna u svoje glasove i da bi održala imidž političara sa velikim brojem glasova mora da lovi glasače drugih partija. Ovoga puta PS. To je stvarni i jedini razlog ove predizborne saradnje“, kaže Gashi.

Prema analitičarima, takva saradnja bi naštetila Osmanijevoj.

“Vjerujem da to ne bi bila iznenađujuća saradnja, s obzirom na dugu historiju bliskosti između Kurtija i Osmani, ali vjerujem da bi takva saradnja njoj naštetila. Ako uspije da je stavi na listu PS, Kurti bi se pokazao kao snalažljiv političar jer bi tim potezom politički neutralisao Osmani i pretvorio je u svog potčinjenog, a prije godinu dana mu je bila glavni rival”, kaže Salihu.

Poput Gashija, Salihu kaže da bi Osmani morala da na izbore izađe sama, jer ne samo da bi  prešla cenzus već bi imala i velik broj poslanika.

“Lično vjerujem da bi Osmani najviše odgovarala nova stranka i samostalan izlazak na izbore. Na ovaj način, vjerujem da bi uzela od LDK mnogo više glasova nego na zajedničkoj listi sa PS. Mnogo je mišljenja da Osmani ne bi ni prešla cenzus ako bi se kandidovala sama, ali lično vjerujem da je stvorila takav politički profil i da sama bez problema može da pređe cenzus“, kaže on.

Podsjeća se da je ona pozvala poslanike skupštine da ne glasaju za obaranje vlade koju je vodio Kurti.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express