Produžiti školsku godinu

Ministarstvo prosvjete i nauke odlučilo je da se jesenji dio školske godine završi ranije zbog pandemije kovid-19, prenosi Gazeta Express.

Predsjednik Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu (USONK) Rahman Jasharaj rekao je da je nastavni plan i program sproveden u značajnoj mjeri.

„Nastavni plan i program je realizovan u znatnoj mjeri, jer je na početku, u fazi planiranja, sadržaj bio skraćen i vjerujem da su nastavnici uspjeli da realizuju veliki dio plana i programa“, rekao je Jasharaj za Telegrafi.

Zbog zaostatka u realizaciji nastavnog plana i programa Jasharaj je rekao da se predlaže da ne bude proljećnog raspusta i da se produži školska godina.

„Predloženo je i vjerovatno će se biti pririhvaćeno da u drugom polugođu ne bude proljećnog raspusta, možda će školska godina biti produžena za jedan dan. USONK podržava svako rješenje u dogovoru sa nastavnim kadrom kako bi se nastavni proces što bolje realizovao u ovoj školskoj godini“, rekao je Jasharaj.

Prema odluci Ministarstva prosvjete i nauke, prvo polugodište će se završiti 18. decembra 2020. godine, a raspust će trajati do 18. januara 2021. godine.

Naglašavamo da je sa početkom nove školske godine Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnologije primjenilo Master plan za učenje u pandemijskim uslovima.

Tokom prvog polugodišta školske godine, značajan broj nastavnika i učenika zarazio se koronavirusom.

Škole koje su imale potvrđene slučajeve koronavirusa prešle su na učenje na daljinu.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express