V.d. generalnog direktora policije

Vršilac dužnosti generalnog direktora Policije Kosova Samedin Mehmeti izjavio je da je 12 pripadnika policije izgubilo bitku sa koronavirusom, a više od 1.000 je zaraženo od početka pandemije, prenosi Koha.

Mehmeti je to rekao na sastanku Komiteta za bezbjednosna pitanja.

On je naveo da je u okviu prevencije teških krivičnih djela policija izvršila 566 operacija, 939 racija i 65 operativnih planova.

Mehmeti je pojasnio da je od 19 ubistava na Kosovu u 2019. brojka porasla na 25 u ovoj godini.

"Broj slučajeva nasilja u porodici povećan je za 6,86 odsto. U septembru je policija zabilježila 221 protest i miting. Smanjen je ukupan broj nezgoda, pa je tako ove godine zabilježeno 11.000 nezgoda, dok je prošle godine bilo 14.000“, rekao je on.

Poslanik Samoopredjeljenja Mefail Bajqinovci podsjetio je Mehmetija na izjavu premijera Hotija da policija i inspektorat ne poštuju vladine odluke i pitao ga da li se slaže sa izjavom šefa vlade.

Mehmeti je odgovorio rekavši da nije bio upoznat sa izjavom premijera Hotija, pa čak je i negirao, rekavši da se sve vladine odluke poštuju.

Ukazao je da je aktivan broj pripadnika policije zaraženih koronavirusom 293, a od početka pandemije 12 policajaca nije preživjelo virus.

Govoreći o slučajevima da sirijske izbjeglice čine krivična dela krađe i pljačke, Mehmeti je rekao da ta krivična djela više čine izbeglice iz zemalja kao što su Alžir i Maroko, dok su sirijske izbjeglice smještene u centrima za azil.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore