Zavisi od ciljane grupe

Politikolog Ramush Tahiri je rekao da v.d. predsjednika Kosova Vjosa Osmani, ukoliko se odluči za učešće na izborima, nema dovoljno vremena za formiranje nove stranke, jer to iziskuje zakonske procedure, te da je jedina mogućnost da učestvuje na izborima, formiranje građanske inicijative, prenosi Gazeta Express.

„Da formira novu stranku do predstojećih izbora, ne vjerujem da ima vremena i ne mislim da se to može ostvariti jer zakonska obaveza mora biti ispunjena. Skupština mora biti održana, statut, dokumenti moraju biti izdat, poslati u CIK, to je malo teže, ali kao građanska inicijativa, kao što je učinio Pokret Samoopredjeljenje, može. Građanske inicijative imaju manje potpisa, šalju ga CIK-u i registruju kao politički subjekt, izlaze na izbore i kasnije formiraju stranku, ali za to nema vremena ako se izbori održe u roku od dva do tri mjeseca“, rekao je Tahiri.

Tahiri je rekao da ostaje da se vidi da li će Osmani uspjeti da izađe iz LDK, ali i da ima obrazloženje za biračko tijelo zašto se nudi Samoopredjeljenju (VV).

„Koliko će se Vjosa Osmani odvajiti od LDK i Samoopredjeljenja može se videti na platformi njenog programa koju ona predstavlja, u zavisnosti od toga koji su glasovi uzeti, uslovno, da li će dobiti glasove kao LDK, jer mora da postoji razlog zašto se odvaja od njih i zašto se približava Samoopredjeljenju, kome je bila konkurent dok je bila u LDK“, rekao je Tahiri.

Prema njegovim riječima Osmani će, ukoliko izađe sa sopstvenom listom i ako pređe cenzus, ugroziti biračko tijelo Samoopredjeljenja i LDK.

"Vjosa Osmani u ovom kontekstu može naštetiti Samoopredjeljenju i LDK... jer Vjosa ne može uzeti glasače PDK, niti uzima glasove iz Saveza, u zavisnosti od toga koji koncept gradi, uzima manje ili više glasova jednog od njih, ako pređe cenzus", rekao je Tahiri za Kosova Press.

Istakao je da sve to zavisi od ciljane grupe od koje Vjosa namjerava da dobije glasove, kao i od poslanika koji će joj se pridružiti u slučaju da formira stranku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express