Niko nije kriv

U kosovskim bolnicama je za pacijente koji su imali potrebe, korišćen ilegalno proizveden kiseonik pa i onaj sa benzinskih pumpi, a neki su bili prinuđeni da ga sami obezbjede, piše Gazeta Express.

Problemi sa nedostatkom kiseonika već nekoliko mjeseci prate javne zdravstvene ustanove na Kosovu.

Kompanija "Bubeari Komerc" pobjedila je na tenderu bolnice u Uroševcu za nabavku boca sa kiseonikom.

Ta kompanija je snabdjevala i Univerzitetski klinički centar Kosova (UKCK).

Sumnjalo se da je ilegalno proizvodila medicinski gas, koji je možda prouzrokovao smrt četiri pacijenta, 2017. godine na UKCK.

Zbog toga su bolnica u Uroševcu i UKCK odlučili da raskinu ugovor sa ovom kompanijom, potvrdio je direktor bolnice u  Uroševcu.

Iako su ugovori raskinuti, pacijenti u okolini Uroševca i Kačanika zatražili su snabdjevanje od ove kompanije, zbog problema sa snabdjevanjem kiseonika u javnim zdravstvenim ustanovama.

Dok su se zdravstvene ustanove suočavale sa nedostatkom kiseonika, građani nisu imali drugi izbor i bili su prisiljeni da se kiseonikom snabdjevaju i na benzinskim pumpama i koriste ga za liječenje.

Zamjenik gradonačelnika Gnjilana Arber Ismajli, prije nekoliko dana potvrdio je da su se građani kiseonikom snabdjevali na benzinskim pumpama.

Dok su se pacijenti suočavali sa nedostatkom kiseonika, služba za informisanje pri Ministarstvu zdravlja rekla je da nije u njihovoj nadležnosti snabdjevanje kiseonikom, a ministar Zemaj negirao je nedostatak kiseonika.

Pitanje snabdjevanja riješeno je 9. decembra kada je UKCK potpisao nove ugovore za snabdjevanje kiseonikom sa ekonomskim operatorom "Medical Group" i ugovor o gasovitom kiseoniku (u bocama) sa ekonomskim operatorom „Medica“.

Služba za informisanje pri UKCK potvrdila je danas da su javne zdravstvene ustanove snabdjevene kiseonikom i da je snabdjevanje stabilno.

„UKCK, ali i opšte bolnice snabdevaju se kiseonikom, prema ugovorima. Snabdjevanje je stabilno u svim jedinicama“.

Direktori regionalnih bolnica takođe su potvrdili da su ovih dana snabdjeveni neophodnom količinom kiseonika.

Direktor bolnice u Đakovici Hilmi Shala rekao je da su rezerve kiseonika dovoljne za narednih 12 sati, i da će ih novi dobavljači snabdjevati svakih 12 sati.

Direktor bolnice u Uroševcu Jeton Zekiri potvrdio je novinama da su snabdjeveni kiseonikom i da su već uspjeli da naprave neke rezerve.

Gazeta Express je posljednjih nedjelja neprekidno izvještavala o snabdjevanju bolnica kiseonikom, zbog povećane potrebe za njegovim korišćenjem od strane pacijenata zaraženih kovid-19.

Zbog nedostatka kiseonika, dva pacijenta iz bolnice u Gnjilanu prebačena su u UKCK na dalje liječenje, a bilo je i drugih pacijenata koji su željeli da napuste bolnicu zbog nedostatka kiseonika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express