Pandemija na Kosovu

Zamjenik premijera Besnik Tahiri, nakon sastanka sa ministrom zdravlja Armednom Zemajom i gradonačelnicima, rekao je da trenutno nije neophodno potpuno zatvaranje, prenosi Gazeta Express

Zemaj i Tahiri jučer su održali virtuelni sastanak sa gradonačelnicima  o situaciji sa koronavirusom, kao i o mogućnosti popuštanja mjera za praznike.

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je da su gradonačelnici zatražili da se nastavi primjena mjera protiv kovida-19.

„Gradonačelnici su zahtjevali da se mjere nastave. Popuštanje mjera nije opcija, jer je situacija i dalje složena“, kazao je Ibrahimi.

Ocjenjeno je da je kategorizacija opština prema riziku od širenja virusa pozitivno uticala na smanjenje broja slučajeva.

„Na sastanku se razgovaralo i o podjeli opština po zonama, jer je zajednički zaključak bio da je ova kategorizacija bila uspješna. Ta podjela je pozitivno uticala na smanjenje broja pozitivnih slučajeva“, podvukao je Ibrahimi.

Gradonačelnici su od vlade zatražili da posebno obrati pažnju na dolazak ljudi iz dijaspore tokom praznika.

„Od centralnog nivoa je zatraženo da se posebna pažnja posveti dolasku dijaspore, jer su oni kontinuirano doprinosili povećanju broja zaraženih“, upozorio je Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express