Specijalni sud

Advokat Tom Gashi objavio je da je Specijalni sud u Hagu potvrdio optužnice protiv predsjednika i potpredsjednika Organizacije ratnih veterana OVK Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Prema njegovim riječima, optužnica sadrži četiri tačke, koje se odnose na ometanje pravde i konkretne optužnice koje se prema Specijalnom sudu odnose na vremenski period između 7. i 25. septembra ove godine.

“Nasim Haradinaj i Hysni Gucati, od 25. septembra 2020. do danas, smatraju da ih je Specijalni sud kidnapovao. Predsjednik i potpredsjednik ORV OVK i ja, u svojstvu advokata te organizacije, ne prihvatamo ovaj sud jer je etnički, rasistički, izuzetno štetan za našu albansku naciju i nezavisnu državu Kosovo”, napisao je Gashi.

Prema njegovim riječima, za krivična djela potvrđena ovom optužnicom, Specijalni sud u Hagu uopšte nije nadležan.

“Ako tužilaštvo kod Specijalnog suda u Hagu ima dokaze protiv Nasima Haradinaja i Hysnija Gucatija, trebalo bi da pošalje slučaj na sudove Kosova, ali kako Specijalno tužilaštvo u Hagu i Specijalni sud u Hagu uopšte funkcionišu, kada Kosovo koje je formiralo ove institucije ne priznaju kao nezavisnu državu”, zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online