Organizovani kriminal

Prošlo je više od 4 godine i šest mjeseci otkako je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Uke Rugove, sina bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, i 19 drugih osumnjičenih, da su kao organizovana kriminalna grupa, za velike sume novca, građanima Kosova obezbjeđivali Šengen vize preko Ambasade Italije u Prištini, piše Reporteri.

Kako navodi taj medij, slučaj, u kojem su prvobitno sudile međunarodne Euleks sudije, rješenjem od prije dvije godine, prebačen je lokalnim sudijama Osnovnog suda u Prištini.

Euleks nije uspio da presudi u slučaju, isto se do danas događa i sa Sudom u Prištini. Ni do današnjeg dana nije započeo postupak protiv Rugove i drugih, piše Reporteri.

Sud je tek u oktobru ove godine dodjelio slučaj sudiji Osnovnog suda u Prištini, koji je prema riječima portparola suda Mirljinde Gashi, mjesec dana kasnije i sam zaražen koronavirusom.

"U vezi sa vašim zahtjevom, obavještavamo vas da je trenutni sudija ovog slučaja primio ovaj predmet u oktobru 2020. godine, isti sudija je sredinom novembra 2020. bio pozitivan na koronavirus", kaže se u odgovoru Suda.

Iz suda tvrde da će suđenje u slučaju Rugove početi čim se steknu uslovi.

"Obavještavamo vas da će se suđenje u ovom slučaju nastaviti čim se steknu uslovi za tako nešto, jer je poznato da je broj slučajeva sa koronavirusom veoma velik i to ima direktan uticaj na kašnjenje u zakazivanju ovog predmeta", rekla je Gashi.

Gashi je objasnila da je prema članu 311 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, kada glavni pretres ne može da se nastavi pred istim vijećem ili kada njegovo okončanje traje više od osam dana, tada se prelazi na odredbe člana 310 ovog zakona.

Član 310 ZKPK kaže da kada je odlaganje trajalo više od šest mjeseci ili kada se glavni pretres održava pred drugim predsjednikom vijeća, glavni pretres mora početi iznova i svi dokazi moraju biti preispitani.

Optužnica za organizovani kriminal i korupciju protiv Uke Rugove, sina Ibrahima Rugove, koji se nakon smrti svog oca jedno vrijeme takođe bavio politikom i još 19 osoba, podignuta je 18. maja 2016. od strane Specijalnog tužilaštva Kosova.

Optužnicu je podigao međunarodni tužilac nakon istrage koju je, zajedno sa Euleks policijom, pokrenula Istražna jedinica granične policije Kosova.

Sud je od decembru 2018. održao samo početno ročište u ovom slučaju, na kojem su se svi optuženi izjasnili da nisu krivi po optužbama.

Nakon što je Euleks suđenje preneo lokalnim sudijama Osnovnog suda u Prištini, Uku Rugovu i cijelu porodicu Rugova primio je bivši premijer Ramush Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri