Specijalista za zarazne bolesti

Specijalista za zarazne bolesti Ilir Tolaj kaže da je imunitet na koronavirus na Kosovu uspostavljen i da zbog toga nema velikog broja prijavljenih slučajeva, kao što se dešava u većini zemalja svijeta, prenosi Reporteri.

Zvanično, prema Institutu za javno zdravlje na Kosovu ima 46.580 zaraženih kovidom-19, ali Tolaj kaže da je taj broj mnogo veći.

"Situacija sa pandemijom na Kosovu u poređenju sa regionom je bolja i ne vjerujem da je ovo u potpunosti rezultat mjera koje su do sada preduzete. Bez obzira koje su to mjere bile, njihov nadzor i ispunjenje nisu bili na pravom nivou", kaže Tolaj.

Prema njegovim navodima dio populacije koji je bio u kontaktu sa infekcijom i stvorio imunitet koji je potom, zajedno sa mjerama, nužno doprineo da se izuzetno veliki broj novih slučajeva ne pojavi, kao što se dogodilo u drugim zemljama u kojima su mjere bile rigoroznije.

"Zaista imamo izuzetno velik broj zaraženih, koji su prošli ili sa malo simptoma ili bez simptoma", rekao je Tolaj za RTV Dukagjini.

Dodao je da ako zvanično postoji 46.000 slučajeva, onda je stvarni broj slučajeva višestruko veći.

"Može slobodno da se kaže da ima oko 400.000 ili možda čak i više slučajeva zaraze na Kosovu i upravo je ovaj broj zaraženih, ovaj nivo imuniteta stvoren prolaskom infekcije. To je doprinelo da ovaj talas na Kosovu bude mnogo mirniji od drugog talasa u zemljama sa mnogo većim kapacitetom za mjere i njihov nadzor", naglasio je Tolaj.

 Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri