NEVJEROVATNO

Radmila Zarić, štićenica Doma za stare u Prištini, preminula je u petak, a sahranjena je jučer na pravoslavnom prištinskom groblju.

Sahranu je organizovala odbornica SO Gračanica Snežana Jovanović, a opelo je obavio sveštenik Staniša Arsić, piše Gracanicaonline čime su demantovani navodi gradonačelnika Prištine da je sahranu organizovala opština sa Islamskom zajednicom, piše KoSSev.

U Prištini je u Domu za stare preminula Radmila Zarić, porijeklom iz Crne Gore, koja je do oružanog sukoba na Kosovu živjela u Drenasu. Iza nje je ostao stari pokvareni mobilni telefon, minđuše i prsten od bižutireje i nešto manje od jednog eura, piše Gracanicaonline, a prenosi KoSSev.

Zarić nije imala nikog pored sebe, te su iz Doma za stare u Prištini o njenoj smrti obavijestili opštinski odbor za bezbijednost zajednica u Prištini, a koordinator tog odbora Fatmir Bilali je kontaktirao Snežanu Jovanović, koja je samoinicijativno organizovala sahranu, zajedno sa parohom prištinskim Stanišom Arsićem, koji je izrazio zabrinutost jer prištinske institucije ne obavještavaju crkvu o ovakvim slučajevima.

Ukop pokojnice su obavili radnici JKP "Ekologija" iz Gračanice, a po pravoslavnom običaju, mještanka Gračanice Slađana Aritonović je skuhala žito, dodaje ovaj portal.

Tijelo pokojne Radmile Zarić je od Doma za stare do groblja prevezeno vozilom Islamske zajednice koja je obezbijedila i kovčeg, jer ima ugovor sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite, u okviru koga funkcioniše i Dom za stare, kako je Jovanović rekla socijalna radnica Vezire Qazimi.
 
Ovaj medij je, sa druge strane, demantovao navode koje je jučer iznio gradonačelnik Prištine, Shpend Ahmeti – da je sahranu organizovala Islamska zajednica.

"Bila je sama i nije imala nikoga. Iz neobjašnjivih razloga nije bilo nikoga ko bi je sahranio, uključujući i vjerske institucije kojima je pripadala. Zajedno sa Islamskom zajednicom organizovali smo sahranu. Želim da javno zahvalim Islamskoj zajednici za cijelu organizaciju. Na kraju, humanizam i ljudskost su najvažniji", napisao je Ahmeti na Facebooku.

Gradonačelnik Prištine se kasnije još jednom oglasio na Facebooku, nakon reakcija u srbijanskim medijima.

"Mojim srpskim sugrađanima: Niko ne uzima zasluge za sahranu, niti iko ikoga optužuje. Niko se ni ne nadmeće. Starački dom je kontaktirao Islamsku zajednicu Kosova, a oni su pozvali nas, zatim smo se mi obratili opštini Gračanica. OSCE je takođe pomogao. Islamska zajednica je obezbijedila kovčeg i transport do pravoslavnog groblja. Namjera mi je bila da zahvalim Islamskoj zajdnici što se nije bavila religijskim pitanjima, već je jednostavno pomogola", naveo je Ahmeti.

Kasno sinoć oglasila se i ministarica spoljnih poslova Kosova, Meliza Haradinaj Stubla, koja je, pozivajući se na navode Ahmetija, poručila da da je ovim činom dokazano da "postoji međunacionalna i međureligijska harmonija“.

Osim prišinskih zvaničnika oglasili su se i predstavnici Islamske zajednice na Kosovu koji su potvrdili da su zajedno sa opštinskim vlastima organizovali sahranu, te da je to pokazatelj da su "sloga i tolerancija vrline albanskog naroda“.