Specijalni sud

Ministarstvo pravde Kosova do sada je primilo nekoliko zahtjeva advokata za naplatu troškova odbrane optuženih u Specijalizovanim vijećima u Hagu, prenosi Gazeta Express.

Isplata troškova nalazi se u početnoj fazi razmatranja od strane komisije ministarstva, koja će odlučivati na osnovu kriterijuma utvrđenih zakonom i relevantnim uputstvima.

Institucije Kosova već su saopštile da je za optužene u Hagu izdvojeno oko sedam miliona eura za narednu godinu, dok je još trinaest miliona eura u rezervi. Optuženi u Hagu su trenutno bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, kao i bivši lideri OVK Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi i Salih Mustafa i terete se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Svi optuženi već imaju timove odbrane koje čine advokati sa Kosova i stranci. Prema uputstvu od 16. novembra 2020. godine, ministarstvo će imati diskreciono pravo da pregovara o fiksnom mjesečnom ugovoru sa ovlašćenim braniocem. Uputstva sadrže model sporazuma koji predviđa da je „svaka buduća komunikacija između advokata i klijenta, ili između advokata i ministarstva, strogo povjerljiva“.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu, naglašava da zakon koji se primjenjuje na Kosovu ne dozvoljava plaćanje advokata u tajnosti.

„Upravo suprotno, moraju biti transparentni i da garantuju da se prema svakom optuženom postupa pošteno i jednako“, rekao je Miftaraj.

Dodaje da „takav pristup ozbiljno krši principe transparentnosti, odgovornosti i mogućnosti da se prema svim optuženim licima postupa pošteno, jednako i pod istim uslovima“.

Vlada Kosova pokrila je troškove nekih saslušanih osoba u Hagu. Bivša vlada koju je vodio Ramush Haradinaj odlučila je u januaru 2019. godine da su „informacije povezane sa Specijalizovanim vijećima i Kancelarijom specijalizovanog tužioca tajne i zaštićene od pristupa neovlašćenih lica".

Prema odluci, izuzetak su podaci u vezi sa utrošenim finansijskim sredstvima u pogledu pravne zaštite i finansijske podrške u postupcima pred Specijalizovanim sudom.

U obrazloženju vlade navodi se da se „procjenjuje da bi neovlašćeno otkrivanje takvih informacija ozbiljno naštetilo bezbjednosnim interesima Kosova. Po zakonu, svaki potencijalni okrivljeni iz Specijalizovanih vijeća ima pravo na novčanu pomoć i pokrivanje troškova odbrane.

Iz kabineta premijera Avdullaha Hotija rekli su za Radio Slobodna Evropa da će "oni strogo primjenjivati zakonske odredbe u vezi sa finansijskom zaštitom optuženih od strane Specijalizovanih vijeća".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express