Beskorisno trošenje vremena

Pokret Samoopredjeljenje (VV), Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova smatraju da je sastanak na nivou eksperata koji je održan u četvrtak u Briselu između Kosova i Srbije, neuspeo i beskorisan, kao i da obnavljanje dijaloga o tehničkim pitanjima neće doneti ništa Kosovu, prenosi Gazeta Express.

Dok stranka Albina Kurtija i Ramusha Haradinaja zahtjevaju obustavu, istovremeno i pauzu dijaloga, u stranci Envera Hoxhaja kažu da je dužnost vlade da ispuni svoje obaveze u odnosu na dijalog sa Srbijom.

Vlada opravdava sastanak stručnjaka u Briselu i kažu da premijer Avdullah Hoti neće postati plen bilo kog političkog i javnog pritiska da obustavi dijalog.

Portparol pokreta Samoopredjeljenje Perparim Kryeziu, kaže da u ovim okolnostima i formatu dijaloga ne može biti uspjeha.

Prema njegovim riječima, samo sa legitimnim premijerom poslije novih izbora može da uslijediti proces dijaloga sa jasnim okvirom i ciljevima za Kosovo.

"Dijalog ne može uspješno voditi vlada koja je manjinska, jer nema ni 61 glas u Skupštini, a vlada je bez legitimiteta. Oni koji nas danas predstavljaju na ovim sastancima imaju problem da govore u ime građana jer nemaju njihove glasove. Stoga smatramo da bi i za ovaj proces Kosovo treba da ide na izbore što je prije moguće. Biće formirana nova vlada sa legitimnim premijerom i tada možemo da imamo demokratski proces dijaloga sa jasnim okvirom, jasnim zahtjevima i jasnim ciljevima“, rekao je Kryeziu.

Poslanica PDK Blerta Deliu Kodra, takođe je bila kritična prema procesu dijaloga, rekavši da vlada gubi vrijeme na tehnička pitanja u dijalogu.

"Sastanak u Briselu, kako se očekivalo, bio je neuspješan, to je rekao i sam Hyseni. Srpska strana je nastavila sa svojom arogancijom i na ovom sastanku nije bila nimalo konstruktivna. Mi kao PDK smatramo da se neprestano troši vrijeme na tehnička pitanja i tehničke teme. Dužnost je vlade da ispuni svoje obaveze u vezi sa dijalogom. Kao stranka koja je u opoziciji, mi ćemo pratiti da li vlada ispunjava svoje obaveze i da lis se zalaže da ovaj proces ne traje u nedogled“, rekla je ona.

Poslanica AAK Time Kadriaj, čija je stranka u vladajućoj koaliciji sa LDK, zahtjeva potpunu suspenziju dijaloga.

"U ovim okolnostima tražimo suspenziju (dijaloga), ali i da se preispita o čemu se razgovara. Ne može se razgovarati o integritetu. Nema podjele, nema bosnizacije, nema zajednice sa izvršnim ovlašćenjima. Nažalost, imamo sporazume postignute u Briselu uz posredovanje EU, koji se ne sprovode. Većinu njih ometa srpska strana“, rekla je Kadriaj.

Prema riječima poslanika LDK Fatonu Bislimija, premijer Avdullah Hoti neće podleći ovim pritiscima.

"Nema alternative u završnoj fazi riješavanja problema koje imamo sa Srbijom. Znamo da to nije lak proces, znamo da imamo posla sa agresivnom državom koja još uvijek nije dekriminalizovala svoju prošlosti. Ovo opterećuje teret dijaloga, ali nadamo se da će Kosovo u saradnji sa međunarodnim partnerima moći da završi ovaj proces. Ne vjerujem da je premijer Hoti podleći bilo kakvim pritiskom bilo javnosti bilo pritiscima politički motivisanim. Iznad svega, u ovoj situaciji nije privilegija, niti je bila privilegija preuzeti teret upravljanja Kosovom, ali to je odgovornost. Ne sumnjam da će premijer Hoti snositi ovu odgovornost na najozbiljniji mogući način“, rekao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express