Politički analitičar

Politički analitičar Azem Vllasi u izjavi za Indeksonline, ocjenio je da mjesto predsjednika ne bi trebalo da dijeli političku scenu, partiju ili parlament Kosova, dodajući da niko nema pravo da se služi ucjenama zbog ličnih ili stranačkih ambicija.

"Mjesto predsjednika ne bi trebalo da prati političku, stranačku ili parlamentarnu scenu Kosova. Bar ne u situaciji kroz koju teško da ćemo brzo proći. Tokom marta, dok su se sve države bavile prevencijom pandemije, parlamentarne stranke bavile su se svrgavanjem vlade. Sada, kada je situacija još alarmantnija, za političke stranke postaje aktuelno ko će iz koje stranke biti izabran za predsjednika“, rekao je Vllasi.

Smatra i da postoje različiti kandidati, nestranački, koji bi se mogli da budu kandidati za mjesto predsjednika Kosova.

"Mnogo je nestranačkih kandidata kao što su Veton Surroi, Vlora Çitaku, Vjosa Osmani, akademik Hivzi Islami i drugi. U svakom slučaju, mnogo je lakše dogovoriti se i prikupiti glasove za nestranačkog kandidata nego za kandidata iz neke političke stranke", ocjenio je Vllasi.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje i kompromis bi bio kada bi novi predsjednik bio upravo nestranačka ličnost.

"Kosovo ima parlamentarni sistem, a ne predsjednički. Stoga, da bi se izbjegle kontroverze, najbolje bi bilo da parlamentarne stranke postignu dogovor i prikupe glasove za nestranačkog kandidata. Nijedan građanski kandidat koji se kandiduje za stranku ne osjeća se isto kao svoj kao nestranački predsjednik. Sjetimo se slučaja Atifete Jahjage koja je bila dobro rješenje“, dodao je Vllasi.

Prema Vllasiju, niko nema pravo da ucjenjuje političku scenu ličnim ili stranačkim ambicijama za vlašću

"Ali ako ovo pitanje izazove svađe i izlazak na nove izbore, ni šest mjeseci nakon posljednjih izbora, u situaciji koju imamo, bila bi avantura i neodgovornost. Kakav izbor u okolnostima zdravstvene, ekonomske, socijalne stagnacije imamo? I ne postoji garancija da će nakon izbora parlamentarna scena biti drugačija. Na sceni će biti isti glumci. Nijedna vlada ili uprava nisu bez grešaka i primjedbi. Ali u situaciji koju imamo, svi bi trebalo da se obavežu da će to prevazići što je lakše i brže moguće i da neće trošiti energiju na pitanja koja nisu prioritet“, naglasio je Vllasi.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net