Specijalni izaslanik SAD za dijalog

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell, koji se nije u posljednje vrijeme oglašavao, prije nekoliko dana je na onlajn debati govorio o dijalogu i Specijalnom sudu, prenosi Klan Kosova.

Grenell je rekao da su predstavnici Srbije i Kosova od njega tražili da se pridruži procesu dijaloga prije dvije godine, dok je bio ambasador SAD u Njemačkoj. Govoreći o Specijalnom sudu Grenell je rekao da se vladavina prava mora uspostaviti na Kosovu, a ne da ima bazu u Hagu.

"Sjedinjene Američke Države već dugo podučavaju sudije i tužioce, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, kroz bilateralne programe. Vjerujem da im poslije svih ovih godina moramo omogućiti da se bave sopstvenim pravosudnim sistemom i problemima koje imaju. Vladavina zakona mira biti uspostavljena u zemlji, a ne da ima bazu u Hagu", rekao je Grenell.

Grenell će na mjestu specijalnog predsjedničkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine biti do 19. januara. Dan kasnije, 20. januara, predsjedničku zakletvu položiće demokrata Joe Biden, čija stranka nije bila zadovoljna politikom Donalda Trumpa. Još uvijek nije poznato da li će Bidenova administracija imenovati novog izaslanika za dijalog.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova