Trusti10

Iako je bilo najavljeno da danas od 15 časova započinje prijavljivanje građana za povlačenje 10% štednje iz Penzionog fonda Kosova, sajt www.trusti10.org je već nekoliko sati nedostupan. Sada je postavljen nov link na koji se preusmjeravaju zainteresovani korisnici ovog fonda – Trusti10.

Kao razlog za preusmjeravanje na nov sajt, Penzioni fond Kosova je obavjestio javnost da je u pitanju povreda bezbjednosti.

Mediji javili su prethodno da je veb lokacija Trusta nesigurna, te su lični podaci građana koji čekaju da se prijave za 10 odsto u opasnosti da budu kompromitovani.

Osim što više nije dostupna, da se radi o nesigurnoj URL vezi, potvrđeno je oznakom u okviru Google-a – „nesigurna veza“, dok se na samom sajtu navodi, da veza nije obezbjeđena kao privatna, te da postoji opasnost od pokušaja krađe ličnih podataka.

Kako su naveli prethodno mediji, predstavnici Trusta su kazali da je došlo da sajberskog napada, te da navodno nije u pitanju to što sajt nije imao dovoljan opseg za povećan broj zainteresovanih posjetilaca.

Međutim, preusmeravanje na novu lokaciju kritikovao je jedan od, kako je predstavljen u Kohi, veb stručnjaka, Hekuran Doll. Njegova zamerka tiče se toga što je, kako navodi, otvaranjem nove lokacije, privatni ključ, odnosno sertifikat domena rks-gov.net što je veb adresa za vladine institucije, sada prenešen na infrastrukturu treće strane.

U svakom slučaju, za prijavu povlačenja sredstava iz Penzioni fonda Kosova je potrebno da se ukuca jedinstveni matični broj (lični broj) i broj bankovnog računa fizičkog lica.

Iako je bilo najavljeno da danas od 15 časova započinje prijavljivanje građana za povlačenje 10% štednje iz Penzionog fonda Kosova, sajt www.trusti10.org je već nekoliko sati nedostupan. Sada je postavljen nov link na koji se preusmjeravaju zainteresovani korisnici ovog fonda – Trusti10.

Iz Trusti-a su upozorili osiguranike ovog fonda, da u prijavi ne prilažu bankovni račun člana porodice neke druge osobe ili bankovni račun nekog biznisa, kao i da se ne prilaže broj računa banke koja nije na Kosovu.

Isplata sredstava će se vršiti na osnovu broja, cijene i vrijednosti jedinica koje na dan podnošenja zahtjeva osiguranik ima na svom računu, a odobrena sredstva ne podležu porezu na lični dohodak.

Svim osiguranicima koji se prijave uplata će se izvršiti u roku od 7 do 14 dana, dok je ujedno moguće da se uplata izvrši čak i pre ovog roka, potvrdio je juče portparol Fonda za penzijsku štednju, Jeton Demi.

Građani će imati rok od četiri mjeseca da se prijave za povlačenje novca, te iz Trusti-a poručuju da nema potrebe za žurbom.

Skupština Kosova usvojila je prošle nedjelje Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trusti-ja da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 eura, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 eura, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023. To ne važi i za one koji na računima imaju više od 10.000 eura.