Ove goidne ubijeno šest žena

Povodom kampanje o podizanju svesti o sprečavanju nasilja u porodici poslanica LDK Vlora Limani-Hajnuni rekla je debeta o ovoj temi održana u parlamentu na samom kraju kampanje, koja traje 16 dana, prenosi Koha.

"Zahtjevali smo da se ova debata organizuje 10. decembra 2020. godine na Međunarodni dan ljudskih prava kao podsjetnik i posvećenost primeni deklaracije o ljudskim pravima. Zaostajemo, ali posvećenost borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici mora se nastaviti", rekla je Limani-Hajnuni.

Dodala je da je Kosovo ratifikovalo Istanbulsku konvenciju i integrisalo je u ustav, izvršilo izmjene u krivičnom zakonu, da su napredovala prava u građanskom zakoniku, ali da statistika pokazuje zabrinjavajući porast slučajeva nasilja u porodici i da su 80 odsto žrtava žene.

"Kao rezultat sistematskog nasilja u 2018. godini, muževi su ubili 4 žene, isti broj je zabilježen 2019. godine, a samo u ovoj godini na Kosovu je ubijeno šest žena, uključujući i djevojčicu. To pokazuje da institucije nisu uspostavile efikasan mehanizam za borbu i sprečavanje nasilja u porodici. Nerijetko viđamo selektivnu pravdu po ovim pitanjima i izricanje različitih kazni u zavisnosti od pola. Pored izrade zakona, institucije treba da rade i na daljem jačanju zaštitnih kapaciteta žrtava i na uspostavljanju specijalizovanih službi i struktura koje će pružiti medicinsku pomoć, smještaj i socijalizaciju žrtvama nasilja i njihovim porodicama", rekla je Limani-Hajnuni.

Istakla je, da bi se to postiglo, da treba obezbjediti održivo finansiranje za gore navedene usluge i za neophodne promjene izvršiti izmjene u budžetskim zakonima Ministarstva rada i socijalnog staranja i dopunom i promjenom zakonskog okvira koji definiše budžetska izdvajanja na opštinskom i državnom nivou.

Poslanica Samoopredjeljenja Saranda Bogujevci rekla je da manje od zakonskog mehanizma za borbu protiv nasilja u porodici leži u patrijarhalnoj kulturi, institucionalnom tretmanu i socijalno-ekonomskoj situaciji.

"Nasilje u porodici i dalje zabrinjava. Još uvijek ima mnogo kašnjenja u sprovođenju zakona. Postoji kontradikcija koja ostaje nerazrešena između odnosa primene zakona i socijalnih normi. Dakle, nesreća je u tome što se patrijarhalne norme preklapaju sa zakonom i ti zakoni ostaju neprimenjeni", rekla je Bogujevci.

Prema njenim riječima, pandemija je dodatno otežala situaciju sa nasiljem u porodici.

"Prema policijskoj statistici, vidimo da iz godine u godinu imamo porast slučajeva nasilja. Uključivanje Istanbulske konvencije ostaje važan korak, iako kultura društva ne može biti oblikovana zakonima. Bolja zakonska regulativa porodiljskog odsustva utiče na veću finansijsku nezavisnost žena i to utiče na smanjenje neprijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici", rekla je Bogujevci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore