Sramotno i neshvatljivo

Lider Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli, rekao je da svako zna zasluge Williama Walkera za Kosovo, napomenuvši da je javno objavljivanje ugovora sa Walkerom sramotno i neshvatljivo.

"Svako zna zasluge Williama Walkera za Kosovo, za svjedočenja koja je dao svijetu o srpskim zločinima nad građanima Kosova. Zlo i neshvatljivo je i iznošenje hipoteza protiv čovjeka koji već 20 godina radi za Walkera, gospodina Hasana Salihua, koji pored brige, predstavlja i volju i ideju ambasadora Walkera u region", napisao je Pacolli na društvenoj mreži Facebook.

Kako je dodao, William Walker je heroj Kosova, heroj evropske civilizacije.

"On je najveći čuvar humanizma i Kosovo je ponosno na njega. Nezahvalnost je zločin", napisao je Pacolli.

I poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Selmanaj, reagovao je na javno objavljivanje ugovora sa Williamom Walkerom, kao i na to što ugovor o saradnji nije produžen.

"To je greška koja nije smela da se dogodi. Osim što je greška, to nije dobra poruka, kao i odluka da se William Walker udalji sa posla koji je do sada obavljao", rekao je Selmanaj za Gazetu Express.

Podsjećanja radi, ugovor između Predsjedništva Kosova i ambasadora Williama Walkera, savjetnika bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, ističe 31. decembra ove godine, sa mogućnošću produženja, međutim vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani tvrdi da on više nije na snazi.

Osmani je za T7 rekla da je ugovor istekao.

"Zatražili smo pristup svim izvještajima o radu obavljenom za vreme dok je taj ugovor bio na snazi, ali do sada nisu pronađeni u Predsjedništvu", rekla je Osmani.

Lobiranje za Kosovo, ambasadora Williama Walkera je prestalo nakon potpisivanja ugovora avgusta mjeseca između kancelarije predsjednika Kosova i Fondacije William Walker.

Njegova obaveza bila je da savjetuje Hashima Thaçija, za šta je na račun Fondacije uplaćivano 7.000 eura mjesečno.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express