Povećava se broj

Predsjednik Federacije sindikata zdravstva Blerim Syla rekao je da ni tokom pandemije zahtjevi ljekara za odlazak u inostranstvo nisu prestali, već se naprotiv, prema njegovim riječima, povećavaju, prenosi Gazeta Express.

"Agencije koje zapošljavaju ove ljude funkcionišu i potražnja raste, situacija je vrlo krhka", rekao je Syla.

Syla je dodao da su uslovi rada, specijalizacije i niske plate, glavni razlozi koji teraju zdravstvene radnike da napuste Kosovo i da će tako biti i poslije završetka pandemije kovida-19.

Prema njegovim riječima, političari neće da daju prednost zdravstvu.

"Gledajući trenutnu politiku na Kosovu, nisam optimista. Znam da će naši političari zaboraviti pandemiju i neće joj dati prioritet. Ponovo će lagati u kampanji. Sindikat mora biti mnogo zahtjevniji nakon pandemije", rekao je Syla.

Iako je ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio da je zaustavljen odlazak ljekara sa Kosova, potpredsjednik Ljekarske komore Naser Gjonbalaj rekao je da su tokom ove godine ljekari podneli 93 zahtjeva za odlazak sa Kosova.

"U ovoj godini podneta su 93 zahtjeva i kretanje je nastavljeno istim trendom kao i prethodnih godina. Prijave za zaposlenje uglavnom dolaze iz Njemačke", rekao je Gjonbalaj.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express