Novi momenti

Mediji već danima pišu o tome ko će biti novi predsjednik Kosova, kao i da li će imenovanju prethoditi novi parlamentarni izbori ili ne. Predstavnici parlamentarnih stranaka svakodnevno iznose svoje viđenje. I dok se vladajuća koalicija zalaže za ojačanje trenutne vlade i odabir predsjednika bez izbora, u opoziciji vlada podjeljeno mišljenje. Jedina stranka koja se izričito zalaže za nove izbore, Samoopredjeljenje, nakon više mjeseci od iznošenja prijedloga za rušenje Hotijeve vlade, konačno je naišla na podršku jedne od parlamentarnih stranaka – AKR Behgjeta Pacollija. U istom danu stiže i zahtjev PDK za razgovore o raspuštanju skupštine.

AKR – stranka Behgjeta Pacollija, najavila je juče da će podržati zahtjev za rušenje aktuelne vlade.

Ove navode je izneo Naim Murseli, savjetnik lidera AKR u objavi na Facebooku.

„Samo udružena opozicija može da otvori put ka novim izborima na Kosovu. Ova vlada je sada izgubila kredibilitet i građani sa nestrpljenjem očekuju novu koja će stupiti na dužnost. U ovoj situaciji nijedan novi predsjednik neće moći da bude izabran bez volje opozicije. AKR će podržati rušenje vlade“, napisao je Murseli, prenosi Gazeta Express.

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje – opozicione stranke sa najvećom podrškom birača i poslanika u parlamentu, pozvali su parlamentarne stranke na Kosovu još avgusta mjeseca da podrže njihov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Hotijevoj vladi.

Ovakav prijedlog, međutim, za sada nije nailazio na podršku političkih stranaka na Kosovu.

Da ovakvu inicijativu neće da podrže već su najavili NISMA i AAK Ramusha Haradinaja – stranka koja je, međutim, sa druge strane, u više navrata pretila izlaskom iz vlade ukoliko se lideru ove stranke ne pruži podrška za kandidaturu za predsjednika.

Protiv ovakvog prijedloga, takođe se avgusta mjeseca izjasnila  i opoziciona PDK.

Vršilac dužnosti predsjednika ove stranke, Enver Hoxhaj, ponovio je prekjuče mišljenje PDK – da Samoopredjeljenje ne shvata ozbiljno inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Hotijevoj vladi, te da se Kurtijeva stranka „boji upravljanja, da nema ljude, znanje, ni iskustvo“.

Već sljedećeg dana Samoopredjeljenje je još jednom pozvalo PDK da „pokažu ozbiljnost“ potpisivanjem ovakve inicijative.

Iako ne žele da potpišu prijedlog Samoopredjeljenja za čije je podnošenje neophodno 40 glasova poslanika, poslanik PDK, Abelard Tahiri, na jučerašnjoj sjednici je, međutim, zatražio od stranaka da razgovaraju o raspuštanju skupštine i određivanju datuma za vanredne izbore, jer, kako je naveo, vladajuća koalicija nikada nema više od 35 poslanika u skupštinskoj sali.

Skupštinu je opisao kao nefunkcionalnu i ocjenio da će, čim se zakažu novi izbori, društvo izbjeći degradaciju.

U medijima se sve češće piše da bi opoziciona PDK mogla da postane dio vladajuće koalicije te da bi novi predsjednik Kosova zapravo mogao biti iz ove stranke. Sa druge strane, zvaničnici PDK drže se svog stava iznetog nakon prošlogodišnjih izbora – da će ostati u opoziciji.

Hoxhaj je međutim poručio i da PDK nema „crvene linije“ prema LVV te da su spremni za razgovore, ukoliko je Kurtijeva stranka zainteresovana za saradnju, a ne samo za rušenje vlade.

A kada je riječ o predsjedniku, izrazio je stav da bi ovo pitanje trebalo da se riješi dogovorom političkih partija.

Premijer Avdullah Hoti već nedjeljama najavljuje sastanak između političkih partija na Kosovu, na kojem bi se razgovaralo o novom predsjedniku.

Ukoliko se, međutim, ne pronađe rješenje za predsjednika, kako je do sada više od deset puta rekao, tada će se preći na dogovore o novim izborima.

Izvor: KoSSev