Da partije ne idu na izbore

Direktor Programa za izgradnju mira i ljudska prava Univerziteta Kolumbija u Njujorku David L. Phillips rekao je da politički lideri na Kosovu moraju da pronađu rješenje za predsjednika bez izlaska na nove izbore, piše Bota Sot.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države treba da posreduju u dijalogu između kosovskih strana. Phillips je pozvao političare da se usredsrede na nacionalni interes, a ne na lični.

"Ovo je trenutak kada je posvećenost SAD od suštinske važnosti. Američki specijalni izaslanik može pomoći dijalogu između stranaka i učiniti ih fokusiranima za nacionalni interes, a ne za uže lične interese“, rekao je američki stručnjak za Bota Sot.

Prema Phillipsovim riječima, vanredni izbori na Kosovu preneće poruku nesigurnosti i nestabilnosti, koju Srbija može da iskoristi.

"Ako kosovski politički lideri ne mogu postići sporazum, vjerovatno će biti vanrednih izbora koji bi mogli dovesti do neizvesnosti i nestabilnosti, što će Srbija iskoristiti da opravda svoju opstrukciju", rekao je on.

Bota Sot podsjeća da Kosovo od 5. novembra vodi vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani, nakon ostavke Hashima Thaçija, koji je u pritvoru Specijalnog suda, gdje se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot