Ističe krajem godine

Ugovor između Predsjedništva Kosova i ambasadora Williama Walkera, savjetnika bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, ističe 31. decembra ove godine, sa mogućnošću produženja, međutim vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani ga je stavila van snage, piše RTK.

Lobiranje za Kosovo, ambasadora Walkera je prestalo nakon potpisivanja ugovora avgusta mjeseca između kancelarije predsjednika Kosova i fondacije William Walker.

Njegova obaveza bila je da savjetuje Hashima Thaçija, za šta je na račun fondacije uplaćivano 7.000 eura mjesečno.

Međutim, ugovor između Predsjedništva i ambasadorove fondacije više nije na snazi, iako ističe krajem ovog mjeseca, v.d. predsjednica Vjosa Osmani već ga je ukinula.

Osmani je za T7, rekla da je ugovor istekao.

„Zatražili smo pristup svim izvještajima o radu obavljenom za vrijeme dok je taj ugovor bio na snazi, ali do sada nisu pronađeni u Predsjedništvu“, rekla je Osmani.

Prema bivšem članu parlamentarne komisije za troškove lobiranja, Arberie Nagavci, čak i u vrijeme kad je ta komisija podnela izvještaj nije bio potpun.

Iz Kosovskog instituta za pravdu procjenjuju da institucije treba da budu transparentne, zbog nastalih sumnji.

„Kada institucije nisu transparentne, postoji sumnja u ono što se krije. Kosovu je potrebno lobiranje, oni moraju biti transparentni onoliko koliko to dozvoljava interes zemlje“, rekao je Ehat Miftaraj iz Instituta za pravdu.

Komentarišući odluku Osmani o raskidu ugovora Miftaraj je rekao da kada su u pitanju takvi sporazumi sa istaknutim ličnostima, treba biti oprezan da se ne naruši integritet ličnosti.

Izvor: Kosovo Online/RTK