Glavnom izvršnom direktoru 2500 eura

Privremeni odbor direktora Pošte Kosova planirao je promjenu koeficijenta zarade, čemu se protivi Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine, prenosi Koha.

Privremeni odbor direktora najavio je da su novim koeficijentom obuhvaćene plate za zaposlene na višim rukovodećim mjestima do terenskih radnika.

U obrazloženju Odbor navodi da „plata nikome nije povećana, ali da je bivši odbor do 1. oktobra 2020. godine utvrdio stanje nezakonitosti“.

Takođe se navodi da je odlukama bivšeg Odbora „prekinuta hijerarhija pravne odgovornosti, smanjujući nadoknadu višim zvaničnicima ispod plata njihovih podređenih“.

„Privremeni odbor Pošte Kosova, nije imao nijednu priliku da započne sa sprovođenjem i novim nivoom Poslovnog plana za 2021. godinu, bez pravilnosti gdje je nadređeni plaćen više od podređenog“, kaže se u saopštenju u kojem se ističe da će na sljedećem sastanku biti odobren Poslovni plan za period 2021.-2023.,  kojim se predviđa i smanjenje „troškova osoblja“.

U saopštenju odbora se naglašava da su usredsređeni na „prevazilaženje poslovnog izazova u vrijeme pandemije“.

Prema odluci Privremenog odbora direktora, plata glavnog izvršnog direktora vratila bi se na bruto iznos 2.500 eura, od 1.750, kako je odredio bivši odbor.

Što se tiče visokih zvaničnika, plata bi iznosila 2.100, koja sada iznosi 1.470.

Ovome se usprotivilo Ministarstvo ekonomije, koje je od Odbora zatražilo poništavanje odluke o promjeni koeficijenata.

„Ova akcija Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine preduzeta je odmah poslije zapisnika sa sastanka Privremenog odbora Pošte Kosova, održanog 03.12.2020. Promjena koeficijenata zarada u ovom trenutku, kada Pošta Kosova nije u dobrom finansijskom stanju, neprihvatljiva je i neće biti dozvoljena. Štaviše, Jedinica za politiku i nadzor javnih preduzeća prethodno je predložila ovom preduzeću da smanji plate za 30 odsto na višim rukovodećim mjestima“, naveli su iz ministarstva.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore