Signal za promjene u obrazovanju

Učešće kosovskih učenika u međunarodnoj studiji TIMSS pokazalo je da se sa njima ne radi dovoljno, istakli su stručnjaci za obrazovanje i dodali da je to signal za promjene u obrazovnom sistemu, piše Gazeta Express.

Studija TIMSS se organizuje od 1995. godine i ovo je prvi put da su učenici četvrtog razreda sa Kosova učestvovali na testu, koji mjeri njihovo znanje iz matematike i nauke.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 58 zemalja, a iz predmeta matematika, gdje je TIMSS maksimalan skor bio 500 bodova, prosječan rezultat koju su postigli kosovski učenici bio je 444, što je 49. mjesto.



Prosječna razlika između djevojčica i dječaka na Kosovu je 5 bodova, u korist djevojčica. Međunarodni prosjek je 4 poena više za dječake.

Na Kosovu je 73 odsto učenika dostiglo je nizak nivo, 37 odsto srednji nivo, 8 odsto učenika dostiglo je visok nivo, a 1 odsto napredni nivo.

U nauci su postignuti još lošiji rezultati gdje je prosječan rezultat kosovskih učenika 413 poena. Kosovo je na 52. mjestu od 58 zemalja učesnica. I ovdje su djevojčice sa Koosva postigle bolje rezultate od dječaka.

Ministarstvo prosvjete u srijedu nije odgovorilo na pitanja, ali u saopštenju za štampu, dan ranije iz Ministarstva je rečeno da su rezultati na TIMMS bolji nego na PISA testu.

Kao i u istraživanju TIMSS 2015, najbolje postignuće iz matematike ostvarile su zemlje dalekog istoka - Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, a slijede Japan, Ruska Federacija i Sjeverna Irska.





Izvor: Kosovo Online/Gazeta express