PDK u opoziciji

"Koalicija VV i AAK je kao 'Molotovljev koktel' i to smo vidjeli u Skupštini. Nasilje u Skupštini, na ulicama i trgovima Prištine ostavilo nas je bez viza", kaže Enver Hoxhaj.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da ne postoje crvene linije prema Pokretu Samoopredjeljenje i da je PDK spremna da razgovara, ukoliko je Kurtijeva stranka zainteresovana za saradnju, a ne samo za svrgavanje Vlade, prenosi Reporteri.

"Razlog zašto zemlja ne ide na izbore nema mnogo veze sa PDK, jer ne držimo mi Kosovo kao taoca, već ima veze sa činjenicom da Samoopredjeljenje, ne želi da prihvati takav prijedlog. To je više blef Samoopredjeljenja. Boje se preuzimanja Vlade, ako što se LDK plaši pada podrške građana. Ako žele saradnju sa PDK, trebalo bi da sednemo i razgovaramo gdje možemo da nađemo zajednički jezik sa Pokretom Samoopredjeljenje. Moramo ih pitati da li imaju druge zahtjeve za PDK ili žele da nastave da ga satanizuju", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je dodao da je on lično za saradnju sa Samoopredjeljenjem. Osvrnuo se i na moguću koaliciju između Samoopredjeljenja i AAK, o kojoj je posljednjih dana bilo riječi u medijima, nazvavši je "Molotovljevim koktelom".

"Koalicija VV i AAK je kao 'Molotovljev koktel' i to smo vidjeli u Skupštini. Nasilje u Skupštini, na ulicama i trgovima Prištine ostavilo nas je bez viza", ocijenio je Hoxhaj.

Govoreći o evenutaualnom ulasku PDK u vladajuću koaliciju, Hoxhaj je rekao da će stranka ostati pri stavu koji je zauzela 6. oktobra 2019 godine, da je u opoziciji.

"Naš pristup je da ostanemo u opoziciji. Nemamo ni volje, ni interesa da budemo dio ove Vlade. Jasno i iskreno odvajamo izbor predsednika od odnosa prema Vladi. Ovo je stav koji imamo i koga ćemo se pridržavati i u budućnosti", poručio je Hoxhaj.