Bilateralna razvojna saradnja

Njemačka vlada opredjelila je sumu od 72,1 milion eura za bilateralnu razvojnu saradnju za finansijsku i tehničku pomoć Kosovu.

Pregovori o ovoj podršci Njemačke za period 2020/21. zaključeni su danas i od cjelokupne sume novca 12.2 miliona je određeno za tehničku pomoć i 59.9 miliona za finansijsku pomoć Kosovu, navodi se u zajedničkom saopštenju njemačke ambasade na Kosovu i Vlade Kosova.

U naredne dvije godine, Njemačka će usredsrediti ove investicije na podršku održivom ekonomskom razvoju, procesu reforme evropskih integracija i investicijama u energiju i energetsku efikasnost, objasnila je ministarka finansija Hikmeta Bajrami.

Bajrami je pohvalila kontinuiranu saradnju u posljednje 22. godine i pozdravila pomoć u vidu razvojne saradnje Kosovu na koju se njemačka vlada obavezala.

„Vlada Kosova radi na transformaciji ekonomije i izgradnji institucija u skladu sa zahtjevima Evropske unije. Podrška njemačke vlade kroz ključne infrastrukturne projekte ima ogroman uticaj na poboljšanje kvaliteta života građana naše zemlje, a u ime vlade se obavezujem da ćemo i dalje prema svima postupati prioritetno i pridržavati se obaveza koje proizlaze iz tih projekata”, naglasila je ona.

“Njemačka je najveći bilateralni donator i najveći strani investitor na Kosovu. Njemačka će nastaviti da podržava Kosovo na putu reformi koje će ga učiniti spremnim za budućnost u Evropskoj uniji,“ naglasio je njemački ambasador na Kosovu, Jurne Rode.

On je dodao da će Njemačka nastaviti da investira i u infrastrukturu na Kosovu, posebno u energiju, kanalizaciju i upravljanje otpadom, kao i da je fokus podrške usmjeren na podršku stručnom obrazovanju i razvoju poslovanja.

Od 1999. godine, njemačka vlada je uložila više od 660 miliona eura u razvoj Kosova i tokom 22 godine kontinuirano je doprinosila poboljšanju života građana Kosova, uključujući pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19, stoji još u saopštenju.

Izvor: KoSSev