Advokat Hooper obrazložio

Odbrana Hashima Thaçija zatražila je od Specijalnog suda prevremeno puštanje na slobodu bivšeg predsjednika, a jedan od njegovih advokata podneo je ovaj zahtjev na 28 stranica, piše Gazeta Express.

U žalbi su navedeni i kontraargumenti protiv navoda Specijalizovanog tužilaštva, a izneti su i u drugim podnescima, kao i u izmenjenoj verziji naloga za hapšenje.

Advokat je odgovorio na navode za zastrašivanje ljudi koji drugačije misle o ratu OVK, kao što je pomenuto u slučaju Shkelzena Gashija, bivšeg savjetnika Albina Kurtija, dok je ovaj bio premijer. Hooper je u svom odgovoru rekao da materijal tužilaštva broj 36 ne sadrži ništa o Thaçiju u slučaju Shkelzena Gashija i situaciji izazvanoj nakon njegove izjave.

Hooper je čak rekao da su Gashijeve izjave izazvale radikalne elemente u Samoopredjeljenju, što je primoralo šefa PS Albina Kurtija da ga otpusti.

„Podnesci SPO doslijedno ne odražavaju stvarnost političke dinamike na Kosovu. Sud uzima incident Gashi kao primjer koji „odražava klimu neosjetljivosti i zastrašivanja. U stvari, Gashijeve izjave izazvale su radikalne elemente unutar stranke Samoopredjeljenje koji su primorali lidera te stranke da otpusti Gashija, svog savjetnika. Treba napomenuti da je stranka zauzela snažan stav protiv KSC i po ovom pitanju EULEX i UNMIK, su potpunoj suprotnosti sa stavom Thaçija“, rekao je u svojim podnescima Thaçijev advokat David Hooper.

Osvrnuo se na transkripte zasedanja Skupštine Kosova održanog 3. avgusta 2015. godine, i opisujući ih, naglasio je činjenicu da je Thaçijeva podrška Specijalnom sudu okarakterisana kao „servilnost prema međunarodnoj zajednici.

Hooper je u svojim argumentima dalje odgovorio na navode Specijalnog tužilaštva koji se odnose na potencijalne svjedoke, politička imenovanja i druga pitanja.

Između ostalog, britanski advokat spominje činjenicu da nijedna optužnica predstavljena u izvještaju švicarskog senatora Dicka Martyja nije ugrađena u optužnicu protiv bivšeg predsjednika i drugih.

U takvoj situaciji, Hooper je rekao da su svi Thaçijevi napori išli u pravcu negiranja ovih optužbi protiv OVK, što se, prema njegovim riječima, i dogodilo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express