U korist normalizaciji odnosa

Evropski parlament će još jednom pozvati pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine što pre, prenosi Gazeta Express.

Ovaj poziv EP sadržan je u nacrtu izvještaja o Kosovu, koji je u Odboru za spoljnu politiku pripremila izvjestilac za Kosovo Viola von Cramon.

Taj poziv nije nov, jer je Evropski parlament i dalje jedina institucija EU koja se odnosi prema Kosovu kao državi i traži od država članica da priznaju državljanstvo Kosova.

"Pet država članica nije priznalo Kosovo. Podvlači se da bi priznanje išlo u korist normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", navedeno je u tom dokumentu.

Ovaj izvještaj odnosi se na dvogodišnji period, jer 2019. godine nije bilo izvještaja Evropskog parlamenta, imajući u vidu da je to bila godina evropskih izbora i očekivao se konstituisanje novog sastava EP.

Nacrt izvještaja navodi da Kosovo i dalje pati od političke nestabilnosti, posebno nakon parlamentarnih izbora u oktobru 2019. godine.

Kosovo treba da pojača napore na rješavanju problema u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, funkcionisanja institucija i ekonomskog razvoja, navedeno je u izvještaju i ukazano na grešku koja je napravljena zbog ukidanja radne grupe za borbu protiv korupcije u okviru Policije Kosova.

Izvještaj podvlači da je Kosovo i dalje jedina zemlja u regionu Zapadnog Balkana za čije građane su potrebne vize za putovanje u područje Šengena, iako je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima od 2018. godine.

U izvještaju se navodi da Kosovo može imati koristi od liberalizacije viznog režima i poziva Savjet da hitno krene ka uspostavljanju bezviznog režima za građane Kosova.

Evropski parlament, kroz ovaj izvještaj, poziva Kosovo da pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da pokaže više političke volje u ispunjavanju uslova utvrđenih Evropskom agendom reformi.

Ovaj tekst žali zbog odluke Vlade Kosova da ukine Ministarstvo za evropske integracije, ali traži da nove strukture imaju odgovarajući nivo nadležnosti, kako bi mogle da koordinišu proces integracije.

Značajan dio izvještaja koji je sastavio EP posvećen je dijalogu između Srbije i Kosova.

EP u izvještaju pozdravlja nastavak dijaloga i posvećenost u tom procesu. Priština i zvanični Beograd pozvani su da nastave svoj konstruktivan angažman u potrazi za sveobuhvatnim sporazumom, ali i da primjene do sada postignute sporazume.

Izvještaj takođe napominje sporazum postignut u Vašingtonu 4. septembra o normalizaciji ekonomskih odnosa i podvlači da je transatlantska saradnja ključni faktor stabilnosti u regionu.

U dokumentu se poziva na više napora kako bi se saznala sudbina nestalih osoba od posljednjeg rata na Kosovu. Takođe ponavlja podršku osnivanju Regionalne komisije za činjenice ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Pozivamo na veće napore u preispitivanju zahtjeva rođaka nestalih osoba, otvaranju ratne arhive i otkrivanju podataka o osobama koje se i dalje vode kao nestale iz ratnog perioda 1998–99 na Kosovu", navodi se u dokumentu.

Izvještaj se takođe bavi stanjem životne sredine na Kosovu, što naglašava visok nivo zagađenja na Kosovu i nastoji da poveća kapacitet proizvodnje energije iz alternativnih izvora. EP izražava zabrinutost zbog visokog nivoa ranog mortaliteta usled zagađenja i nastoji da se pozabavi tim problemima i postepeno zaustavi proizvodnju električne energije na ugalj.

S tim u vezi, od Kosova se zahtjeva da poštuje evropske standarde, dok se od Evropske komisije traži da Kosovo uključi u strategiju evropskog zelenog sporazuma.

Izvještaj je sastavila izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola von Cramon. O njemu će se prvo raspravljati u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, gdje će se glasati. Zatim će se o njemu raspravljati i usvojiti kao rezolucija Evropskog parlamenta tokom plenarne sjednice.