Radili bez ugovora

Više od 150 hiljada radnika u privatnom sektoru na Kosovu radilo je bez ugovora i shodno tome neće imati koristi ni centa iz Paketa ekonomskog oporavka, gdje bi mogli povući 10 procenata sredstava iz Penzijskog fonda Kosova, prenosi Reporteri.

Mnoge privatne kompanije na Kosovu godinama ne plaćaju doprinose zaposlenima, pa nemaju priliku da povuku sredstva iz Fonda.

Ovo je za Lajmi.net rekao predsjednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi dodajući da je statistika prije početka pandemije na Kosovu.

„Uvijek govorimo o statistici prije početka pandemije, u privatnom sektoru ima preko 150 hiljada radnika koji su radili bez ugovora o radu i sasvim je normalno da kada nemaju ugovore nije postojalo penzijsko osiguranje“, rekao je Azemi.

Prema njegovim riječima godinama privatne kompanije ne osiguravaju radnike pa su ovaj problem riješili u višim državnim institucijama.

“U početku, prije mnogo godina, vidjeli smo da privatne kompanije ne plaćaju penzijsko osiguranje u skladu sa važećim pravilima i zakonima. Zatim smo obavjestili sva relevantna tijela počev od predsjednika države, predsjednika parlamenta, premijera, ministra rada i inspekcije rada. Ali od sada će se argumenti koje smo dali o tome koliko su doprinosi uplaćeni radnicima vidjeti na neki način“, rekao je Azemi.

Dodao je da ima više od 100 hiljada radnika koji će od ovog paketa dobiti manje od 10 eura.

„Sama činjenica da imamo preko 104 hiljade zaposlenih koje su kompanije na račun zaposlenih za penzijsko osiguranje platile od nula do 100 eura, to znači da će 100 hiljada zaposlenih dobiti manje od 10 eura. Inače druga kategorija koja broji oko 200 hiljada radnika, koji u svom Fondu imaju od 100 do 1 hiljadu eura, što znači da će dobiti od 10 do 100 eura, što znači velika većina radnika ne može dostići cifru veću od 100 eura. Mislim da će doći do društvene refleksije, kada radnici shvate da vlasnici njihovih preduzeća i po 10 godina lažu radnike da plaćaju doprinose, a sada je vrijeme da vidimo situaciju koliko su platili i kako imaju plaćeno“, dodao je Azemi.

Zakon o ekonomskom oporavku objavljen je juče u službenom glasniku, dan nakon što ga je donela v.d. predsjednika Vjosa Osmani.

Ovaj zakon izglasan je u petak, šest mjeseci nakon što ga je pokrenula vlada Avdullaha Hotija i između ostalog, predviđa mogućnost da građani povuku 10 posto svoje ušteđevine iz Fonda.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri