Specijalista za infektivne bolesti

Specijalista za infektivne bolesti Ilir Tolaj u intervjuu za Ekonomiju Onlajn rekao je da je protiv potpunog zatvaranja, jer će, prema njegovim riječima, to imati ozbiljnih posljedica po ekonomiju, obrazovanje i mentalno zdravlje građana.

Tolaj je ukazao da je situacija sa pandemijom pod kontrolom i da ne bi trebalo da bude panike.

"U principu sam protiv zatvaranja, jer restriktivne mjere ne pokazuju veliku efikasnost. Pogotovo sada u drugom talasu imamo primjere zemalja u regionu koje su imale sistem primene i nadzora mjera kao što su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija koje su ponovo suočene sa velikim brojem slučajeva“, naveo je on.

Tolaj je istakao da je na Kosovu situacija relativno pod kontrolom i broj oboljelih nije tako visok.

"Mislim da ne bi trebalo da bude. Restriktivne mjere ne mogu u potpunosti iskoreniti pandemiju, ali njihova svrha je da se smanji broj zaraženih“, rekao je on.

Ukazao je na posljedice po mentalno zdravlje, navodeći na fenomen koji je izazvao virus, a to je posttraumatski stres, koji će se dugo zadržati u populaciji.

"Posljedice i problemi koji su sada stvoreni sigurno će se nastaviti. Prvo će to biti posttraumatski stres, jer je pandemija izazvala izuzetno veliki stres za stanovništvo. S druge strane, nije postojao lijek koji je bio direktno protiv virusa. Stoga će mentalno zdravlje biti izuzetno teško“, smatra Tolaj.

Prema njegovim riječima, problem je i to što su mnogi pacijenti koji su morali da nastave sa liječenjem drugih bolesti, poput malignih bolesti, ostali bez medicinskog nadzora.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online