Nedostaju tehnički i profesionalni uslovi

Kosovo se suočava sa nedostatkom tehničkih i profesionalnih uslova za novu Covid vakcinu, tvrde zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je da je u ponedjeljak potpisao zvaničnu aplikaciju za nabavku vakcine protiv Covida-19 preko Svjetske alijanse za vakcinaciju, prenosi Reporteri.

Očekuje se da će Kosovo nabaviti na osnovu toga oko 360.000 besplatnih vakcina, dok ostatak namjerava da kupi.

Prema navodima ministarstva, očekuje se da će se sa tom količinom vakcinisati grupe stanovništva koje su najviše izložene riziku od Covida-19, poput zdravstvenih radnika, starih i ljudi sa hroničnim bolestima.

Službenik za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije Isme Humolli rekla je da ovaj proces ne može započeti prije proljećne sezone.

"Mi kao SZO se nadamo da će to biti sredina marta, eventualno početak aprila. Mala je količina vakcina koje se proizvode i veoma velika potražnja za njima širom svijeta“, rekla je ona.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se Kosovo suočava sa nedostatkom tehničkih i profesionalnih uslova za novu Covid vakcinu i podržavaju vlasti u pripremi terena za početak vakcinacije stanovništva.

"Mi ćemo obučiti osoblje o vakcinaciji, da prati neželjene efekte nakon vakcinacije, njihovu identifikaciju, registraciju vakcina i tako dalje“, rekla je Humolli.

Građani koje je anketirala VOA kažu da su spremni da prime vakcinu kada ih državne institucije preporuče.

U ponedjeljak je Nacionalni institut za javno zdravlje potvrdio 519 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa i 14 žrtava u posljednja 24 sata.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se očekuje da će naredna tri mjeseca biti teška.

"Ušli smo u opasne mjesece kada je broj slučajeva izuzetno visok, ali takođe i broj umrlih, dolazi do blagog pada novih slučajeva, ali nažalost broj umrlih je veoma visok i ostaje visok bez obzira da li je postoji hronična bolest ili ne i bez obzira na starost", rekla je Humolli.