Potpredsjednici vlade, ministri i zamjenici...

Među osumnjičenim i potpredsjednici vlade, ministri i zamjenici ministara, gradonačelnici, članovi upravnih vijeća, članovi odbora...

Više od 65 zvaničnika i bivših visokih funkcionera institucija Kosova osumnjičeno je i pod istragom zbog korupcije, rekao je direktor Agencije za borbu protiv korupcije Shaip Havolli, prenosi Gazeta Express.

Havolli je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa naglasio da su među njima potpredsjednici vlade, ministri i zamjenici ministara, gradonačelnici, članovi upravnih vijeća, članovi odbora i drugi.

Prema njegovim riječima, nedostatak političke volje utiče na neuspjeh u borbi protiv korupcije.

Havolli kaže da se agencija susreće sa raznim slučajevima korupcije, od najblažih - preko zapošljavanja, do najviših nivoa - zloupotrebe položaja.

U izvještaju Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana objavljenom u oktobru 2020. godine navodi se da je korupcija na Kosovu široko rasprostranjena i da i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Rekli ste nedavno da je po izvještaju Evropske komisije Kosovo postiglo "ograničen napredak“ u borbi protiv korupcije. Šta mislite, gdje su najveće prepreke u toj oblasti?

Da budem iskren, u svim takvim izvještajima koji su stigli u vezi sa pitanjem borbe protiv korupcije, to pitanje je naglašeno, uključujući i izvještaj o napretku. U borbi protiv korupcije postoji stagnacija u svim segmentima.

Ovu kalendarsku godinu još uvijek pogoršava pandemijska situacija. Odnosno, većina mehanizama za borbu protiv korupcije usredsređena je na pandemijska pitanja, a manje je napretka u borbi i sprječavanju korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije, uprkos problemima u vezi sa radu ovde, pokušali smo, čak i u okviru restriktivnih mjera i sa ograničenim osobljem, da se pozabavimo velikim brojem slučajeva priajvljenih agenciji.

Tokom godine obradili smo veliki broj slučajeva. Do sada smo poslali 65 krivičnih prijava visokim zvaničnicima u relevantnim tužilaštvima.

Broj nije tačan, to su samo približni statistički podaci, najveći je broj krivičnih prijava. Takođe smo poslali Policiji Kosova i drugim institucijama negde 20 pisama, koja nisu u mandat agencije za dalje istrage.

Ako govorimo o nivou, pozicijama ili predmetima koje smo poslali relevantnim tužiocima, oko 25 predmeta pripada centralnom nivou, 40 slučajeva pripada lokalnom nivou, a 18 različitim nivoima, različitim agencijama i dva slučaja su na pravosudnom nivou.

Odnosno, veliki je broj koji spada u kategoriju visokih zvaničnika, za koje su podnete krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih pitanja prijavljivanja imovine višim zvaničnicima.

Možete li nam reći nešto više o tim slučajevima korupcije?

Nivo, odnosno položaj ovih zvaničnika protiv kojih je podnjeta krivična prijava, povezani su sa zamjenikom premijera u Vladi Kosova, ministrima, zamjenicima ministara. Krivične prijave podignute su protiv gradonačelnika, članova upravnih odbora, centralnih i lokalnih, javnih preduzeća.

Imamo slučajeve u izvršnim agencijama, šefove kabineta na lokalnom i centralnom nivou, direktore odjeljenja, odbornike u skupštinama opština, više zvaničnike na centralnom i lokalnom nivou, a imamo i stalne sekretare u nekim ministarstvima.

Rekao sam da postoji veliki broj visokih zvaničnika za koje je agencija podnjela krivične prijave zbog različitih zloupotrebea službene dužnosti i drugih pitanja u vezi sa krivičnim djelima protiv službene dužnosti, kao i krivičnim djelima u vezi sa sukobom interesa i krivičnim djelima u vezi sa prijavljivanjem, neprijavljivanjem i lažnim prijavljivanjem imovine.

Da li su od ovih slučajeva neki visoki zvaničnici u trenutnoj vladi?

Imaju veze sa bivšom vladom (2017 -2019), a takođe imaju veze sa različitim trenutnim pozicijama, institucijama na centralnom i lokalnom nivou.

Koji je glavni izazov u ​​borbi protiv korupcije na Kosovu?

Najveći problem leži u presudama o odmeravanju kazne, jer druge izvršne institucije za sprovođenje zakona, poput policije i tužilaštva, imaju veliki broj slučajeva i tu dolazi do trvenja između tužilaštva i sudova. Međusobne optužbe. Tužilaštvo kaže da sam podigao dovoljno optužnica koje sadrže elemente krivičnog djela, dok sudovi kažu da nema dovoljno elemenata, tužioci nam donose loše i nedovoljno dokazane presude sa dobrom evidencijom dokaza.

Ove sedmice, 9. decembra, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije.