Vanredni izbori neophodni

Poslanica u Skupštini Kosova Mimoza Kusari-Lila u intervjuu za Ekonomia Onlajn rekla je da je kandidat za predsjednika Ramush Haradinaj svojim pristupom pokazao da je spreman da krši Ustav.

Ona je istakla da bi predsjednik trebalo da bude izabran poslije novih izbora.

"Sam njegov pristup i ulazak u trku za prvo mjesto u državi pokazuje da je sklon ustavnim kršenjima prije dolaska na tu funkciju“, istakla je ona.

Kusari-Lila je navela da su vanredni izbori neophodni zbog situacije kroz koju Kosovo prolazi.

"U situaciji smo da imamo kontinuiranu krizu tokom cijele godine, ne samo zbog pandemije, već i zbog drugih institucionalnih problema, Specijalnog suda. Zbog toga zemlja mora da ide na izbore“, dodala je Kusari-Lila.

Ona je mišljenja da vladajuća koalicija nije usklađena, i da ne vidi da će biti dugotrajna.

Kritikovala je vladu zbog neuspjeha u upravljanju pandemijom, rekavši da je Kosovo među zemljama sa najvišom stopom smrtnosti u regionu.

"Ne vjerujem da oni uopšte upravljaju pandemijom. Brojevi su takvi da pokazujete da gotovo da ne postoji država ili državni mehanizam. Imamo ograničenje kretanja od sedam sati, dok ne bude naznaka smanjenja broja zaraženih ili smrtnih slučajeva. Mi smo i dalje zemlja sa skoro najvećim mortalitetom u regionu“, rekla je Kušari-Lila.

Ona kaže da namjerava da formalizuje koaliciju sa Samoopredjeljenjem na sljedećim izborima.

Kusari-Lila je rekla da će, što se više odlažu izbori, Samoopredjeljenje jačati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online