Izbori na pragu

Uprkos najavama premijera Avdullaha Hotija, za politički okrugli sto za pronalaženje konsenzusa po pitanju predsjednika, stranke su još uvijek daleko od tog dogovora, piše Koha.

Kako taj medij ocjenjuje, na dan kada se navršava mjesec dana od kada je Vjosa Osmani postala vršilac dužnosti predsjednika Kosova, političke stranke nisu spremne ni da u Skupštini pokrenu proceduru za izbor novog predsjednika.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bislimi istakao je da vladajuća koalicija još nema kandidata za predsjednika.

"Vladajuća koalicija još uvijek nema kandidata za predsjednika. Znate da već imamo poziv premijera Hotija da se lideri stranaka sastanu kako bi se dogovorili o mogućnosti izbora predsjednika. Nadam se da će politički lideri pronaći najbolju moguću opciju za izbor za predsjednika", poručio je Bislimi.

Naglasio je takođe da ukoliko bude neophodno da se ide na izbore, da se LDK ni u jednom trenutku ne boji izbora.

Partner u vladajućoj koaliciji - Alijansa za budućnost Kosova, međutim, već ima svog kandidata za predsjednika. Ta stranka je nominovala predsjednika Ramusha Haradinaja za mjesto predsjednika Kosova.

Ipak, AAK još uvijek ne smatra da je potrebno započeti prikupljanje potpisa kako bi nastavila sa kandidovanjem u Skupštini.

"Što se tiče procedura, po Ustavu je potrebno 30 potpisa. Ali, još nismo započeli prikupljanje, jer nemamo dogovor sa drugim političkim subjektima koji su u parlamentu. Kada se dogovorimo oko kandidature Haradinaja za predsjednika, prikupićemo potpise", ukazao je poslanik AAK Pal Lekaj.

Poručio je da je AAK od početka jasno stavila do znanja da 14 poslanika te stranke neće glasati ni za jednog drugog kandidata za predsjednika, sem Haradinaja.

"Doćiće vrijeme kada ćemo sjesti i dogovoriti se, ima prostora, ne možemo reći da je posao završen. Nadam se da će narednih dana ili sljedeće nedjelje, svi politički subjekti sesti da pronađu rješenje", naveo je Lekaj.

Pokret Samoopredjeljenje trenutno ne razmišlja o predsjedniku. Iz te stranke kažu da u ovom zakonodavnom tijelu ne namjeravaju da nominuju nijednog kandidata za mjesto predsjednika.

"Vjerujemo da Skupština, kao organ koji bira predsjednika, ne može da nastavi rad po tom pitanju. Skupština je odstupila od volje građana koja je proizašla sa izbora 6. oktobra. Stoga, smatramo da je glasanje o predsjedniku neprikladno u ovim okolnostima. Sve što sada čujemo su politički i partijski prijedlozi, koji ne odražavaju kriterijume koje mora da ispuni osoba poput predsjednika, koja predstavlja jedinstvo naroda", istakao je poslanik Samoopredjeljenja Artan Abrashi.

Demokratska partija Kosova takođe kaže da se o ovoj funkciji trenutno ne razgovara u toj stranci.

Međutim, premijer Hoti već dugo najavljuje sastanak sa liderima političkih partija sljedeće nedjelje kako bi se pronašlo rješenje za predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore