Paket mjera u roku od 8 dana

Prema riječima premijera Avdullaha Hotija, Zakona o ekonomskom oporavku stupiće na snagu u roku od 8 dana, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, nakon doga građanima i privrednim subjetima biće dostupan Paket ekonomskih mera, čija ukupna vrijednost iznosi oko 600 miliona eura.

"Iz Penzijskog fonda građani mogu da povuku 212 miliona eura. Ukupno 200 miliona eura iz kosovskog budžeta namjenjeno je za pomoć preduzećima. Predviđen je i fond vrijedan oko 20 miliona eura samo za radnike koji ostanu bez posla tokom pandemije. Planiramo ukidanje PDV-a za nabavku sirovina za lokalne proizvođače i vjerujem da će im to pomoći. Važna mjera je i smanjenje PDV-a u prehrambenoj industriji na 8 odsto. Osnovali smo i garantni fond koji će pokriti do 80 posto troškova na zajmove koje uzimaju privatna preduzeća", pojasnio je Hoti.

Zakon o ekonomskom oporavku ostaće na snazi do 31. decembra 2021. godine, a neke odredbe važiće do 2028. godine.

Hoti: Vlada može da padne ali ne i da bude ucjenjena


Hoti na pitanje da li je izvršna vlast bila ucjenjivana od strane Srpske liste u vezi sa Nacrtom zakona o ekonomskom oporavku rekao da će se u narednim danima baviti pitanjima vezanim za Srpsku listu, preneo je RTK.

"Imamo neka pitanja za koja vjerujem da ćemo u narednim danima morati da se pozabavimo sa Srpskom listom. Ovaj trenutak pokazuje da ne možemo biti ucjenjeni, vlada može pasti, ali ne može biti ucjenjena. Drago mi je što je dio opozicije shvatio naša stalna nastojanja, jer sam još ljeta, kada je ovaj zakon prošao u načelu u Skupštini, tražio i od poslanika opozicije da daju svoje komentare, jer smo bili spremni da doradimo zakon o oporavku", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Koha/RTK