Najrestriktivnija žuta zona!?

Ministarstvo zdravlja danas je predstavilo novu odluku o podjeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedjeljnom nivou. Novina je da se mjera ograničenja kretanja od danas primjenjuje i u opštinama u žutoj i zelenoj zoni. Šta više, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, najrestriktivnija je žuta zona.

I od ovog petka je 21 opština u crvenoj zoni. Među njima su Priština, Kosovo Polje, Gračanica, Đakovica, Zvečan, Zubin Potok, Obilić, Južna Mitrovica, Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Kamenica, Glogovac, Klokot, Vitina, Podujevo, Peć, Vučitrn, Štimlje, Uroševac i Gnjilane.

U žutoj zoni je 10 opština – Suva Reka, Štrpce, Klina, Elez Han, Skenderaj, Istok, Parteš, Orahovac, Prizren i Ranilug.

U zelenoj zoni sada se nalazi sedam opština – Mališevo, Dečani, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

U saopštenju Ministarstva zdravlja podsjeća se da su u crvenoj zoni opštine u kojima se u roku od nedjelju dana, a na 100.000 stanovnika, registruje više od 150 inficiranih. U ovoj zoni važe mjere po kojima će radno vrijeme lokala, tržnih centara i ugostiteljskih objekata biti od 05:00 do 19:00 časova.

Sa druge strane, kako je saopšteno na sajtu ovog ministarstva u žutoj zoni u kojoj su opštine sa od 70-150 inficiranih na na nedjeljnom nivou a na 100.000 stanovnika, sada važe mjere ograničenog radnog vremena od 05:00 do 18:00  .

U zelenoj zoni u kojoj su opštine do samo 70 novoinficiranih na nedjeljnom nivou na 100.000 stanovnika, ograničeno je radno vrijeme od od 05:00 do 20:00 časova.

Ova kategorizacija važiće do 11. decembra kada će se, kako se pretpostavlja, saopštiti nova.