NAPOKON

Poslije više mjeseci pokušaja, Skupština Kosova usvojila je danas i u drugom čitanju Zakon o ekonomskom oporavku, javlja Koha.

Uz podršku opozicione PDK koja je i sazvala ovu vanrednu sjednicu nakon što su usvojene izmjene ovog zakona koje je predložila ova stranka, zakon koji je vladajuća koalicija predstavljala kao jedan od glavnih prioriteta u borbi protiv pandemije, usvojen je danas sa 72 glasa "ZA".

Usvajanje ovog zakona stalan je zahtjev poslovne zajednice i kosovske privredne komore, a njegovom usvajanju nadali su se i građani zbog odredbe koja omogućava korisnicima povlačenje do 10% ušteđevine iz Trust-a, kosovskog fonda za penzijsko osiguranje.

Međutim sa izmjenama koje je predložio PDK, 10% sredstava iz Trusta biće isplaćeno samo osobama koje imaju do 10.000 eura u ovom fondu što se u medijima kritikuje kao diskriminatorno.

"Paket za preduzeća iznosi 200 miliona eura. Nadoknada za radnike koji su ostali bez posla sa po 300 eura. Zakon obuhvata i uklanjanje PDV za sirovine i refundaciju sredstava od 10 odsto iz za one koji imaju do 10.000 hiljada eura“, uslovi su koje je predložio DPK.

Poslanici Samoopredjeljenja koji se od početka protive ovom zakonu, kritikovali su ga i danas. Kako prenosi Koha, poslanik Ljuburn Aljiu (Liburn Aliu) rekao je da zakon ne predviđa nikakav plan raspodjele sredstava što on vidi kao mogućnost za vladu da ih dodjeljuje “kome hoće i ad hoc”.

S druge strane, premijer Avdullah Hoti, zahvalio je poslanicima PDK na podršci ovom zakonu.

„Ovo će biti trošak po budžet ali ovo je trenutak kada vlada treba da pomogne biznisima“, rekao je on o paketu koji predviđa i isplate u iznosu od 300 eura osobama koje su usled pandemije izgubile posao, ali i 200 miliona eura direktne podrške biznisima.

Zakon o ekonomskom oporavku biće na snazi do kraja sljedeće godine, piše Koha.

Nakon obezbjeđenja potrebnih glasova u drugom čitanju, predsjednik Skupštine potpisuje zakon i šalje predsjedniku na objavljivanje. U međuvremenu, predsjednik ima osam dana da to saopšti ili vrati na ponovno razmatranje Skupštini.

Ovim Nacrtom zakona predviđena je primjena paketa ekonomskog oporavka u iznosu od 365 miliona eura.