Saopštenje Ambasade

Njemačka ambasada u Prištini saopštila je da je desetodnevna izolacija obavezna za sve koji se sa Kosova vraćaju u Njemačku, prenosi Zeri.

"Po ulasku u Njemačku - avionom, autobusom ili privatnim automobilom, ako ste boravili u rizičnom regionu u posljednjih 10 dana pre putovanja, izolacija je  obavena“, navodedeno je u saopštenju.

Prilikom ulaska u Njemačku - bilo avionom ili kopnom, autobusom ili privatnim vozilom - sa prethodnim boravkom u rizičnom području u poslednjih 10 dana morate:

• NOVO:  da se pre ulaska u zemlju registrujete na www.einreiseanmeldung.de i morate nositi dokaz o registraciji sa sobom,
• da se uputite se na odredište odmah po ulasku u Njemačku,
•  da započnete 10-dnevnu samoizolaciju / karantin. Od 8. novembra, karantin se više ne može zamjeniti testom prije ili neposredno nakon ulaska.
• Važno: Propisi o karantinu važe samo za ljude kojima je trenutno uopšte dozvoljen ulazak u Njemačku. Oni ne znače ukidanje ili ublažavanje ograničenja ulaska.
*** Takođe imajte na umu da se prilikom ulaska na Kosovo iz Njemačke trenutno mora podneti negativan test. U suprotnom, ulaz može biti odbijen. Za više informacija kontaktirajte nadležne kosovske vlasti.

Nadležne njemačke institucije i dalje kategorišu Kosovo kao region sa velikim rizikom od širenja pandemije kovid-19.

"Imajte na umu da na Kosovu medicinska nega nije zagarantovana prema njemačkim standardima, između ostalog postoje samo vrlo mali kapaciteti za lečenje na intezivnoj negi i ograničene mogućnosti testiranja za kovid-19“, kaže se u saopšenju ambasade.

Od 8. novembra 2020. nadalje, izolacija se više ne može zamjeniti testom urađenim pre ili neposredno nakon ulaska u Njemačku.

Izvor: Kosovo Online/Zeri