Prizren, Peć i Gnjilane

Građani Prizrena, Peći i Gnjilana uskoro bi mogli da vrše PCR testiranje u svojim opštinama. Analizom brisa iz nosa i grla mogu utvrditi jesu li zaraženi s COVID-19.

To je potvrdilo Ministarstvo zdravlja u odgovoru na pitanje portala IndeksOnline. Zvaničnici MZ rekli su da se očekuju takvi testovi kasnije u Đakovici, Uroševcu i Mitrovici.

"Pored Nacionalnog instituta za javno zdravlje, očekuje se da se PCR testiranje vrši i u regionalnim centrima javnog zdravlja u Peći, Prizrenu, Gnjilanu, Đakovici, Uroševcu i Mitrovici. Započet će u onim centrima koji su spremniji za početak, a u međuvremenu, vjerovatno Prizren, Peć ili čak Gnjilane, mogu početi ranije, da bi nastavili sa ostalim centrima. Međutim, to će se ocjenjivati u saradnji sa Nacionalnog instituta za javno zdravlje i čelnika ovih centara koji će početi prvi", kaže se u njihovom odgovoru.

Prema MZ-u, da bi se započelo sa pružanjem ove usluge, osigurana je oprema i očekuje se održavanje obuke osoblja.

"Uskoro [očekuje se početak PCR testova], oprema je osigurana, obuka osoblja će biti obavljena i započet će", rekli su zvaničnici MZ.

Pored Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini, Ministarstvo zdravlja je licenciralo je na desetine privatnih zdravstvenih ustanova za izvođenje seroloških testova i PCR testova za COVID-19.

Cijena serološkog testa, na osnovu kojeg se može utvrditi da li je osoba imala koronavirus i radi se putem uzoraka krvi, u privatnim laboratorijama i košta oko 20 eura. U međuvremenu, za PCR test u privatnim zdravstvenim ustanovama cijena je oko 60 eura.