Kritika na račun Vjose Osmani

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Zafir Berisha izjavio je da je Skupština Kosova trebalo da uputi protestnu notu Evropskom parlamentu po pitanju Specijalnog suda, a da je za to bila nadležna vršioc dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani, prenosi Koha.

Berisha je kritikujući Osmani istakao da bi ona trebalo da bude odgovornija za pozicije koje ima.

Prema njegovim riječima, videći da optužnice Specijalnog suda za bivše čelnike OVK nisu povezane sa navodima o trgovini organima, kao što je navedeno u izvještaju Dicka Martyja koji je doveo do formiranja Specijalnog suda, skupština je trebalo da uputi protestnu notu.

"Pratite situaciju kroz koju prolazi Kosovo. Uz ulogu vršioca dužnosti predsjednika, ona ostaje predsjednik parlamenta. Skupština je donela neke odluke koje nisu bile korektne i tačne. Skupština ima obavezu da razgovara o pitanju u kojem se nalazimo vezano za Specijalni sud", dodao je Berisha.

Kako je naveo, Haški sud je osnovan kao "rezultat klevete izvještaja koji potiče iz spisa Srbije i Rusije, pokrenut od Dicka Martyja, a Evropski parlament je prevaren".

"Bilo je kleveta koje čak ni zdrav razum ne može ni da pomisli, a kamoli da povjeruje. Trgovina navedenim organima i objavljivanje optužnica, izgleda da nisu povezani. I tada je parlament, budući siguran da se to nije dogodilo, glasao. Parlament, sada u novim  okolnostima, mora ponovo da raspravi to pitanje", naglasio je Berisha.

Prema njegovim riječima, zna da je poništavanje Specijalnog suda nemoguće, ali protestna nota jeste.

"Moguće je uputiti protestnu notu Evropskom parlamentu koji je nastavio put izvještaja koji negiraju sami srpski državni službenici. To je bila odgovornost predsjednika parlamenta i vršioca dužnosti predsjednika", ocjenio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore